- Redd norske pensjonister fra ruin og nød i Sverige

Dagbladets sak om skattedramaet mange norske pensjonister opplever, er bare toppen av isfjellet.

DEMONSTRASJON: Oppstyret nå er ikke første gangen norske pensjonister i Sverige, som Anders Fredrik Bergersen i bildet, protesterer mot skattebomba svenske myndigheter har servert dem. Her fra demonstrasjon i Oslo i fjor. Foto: Jørn Tore Weckhorst
DEMONSTRASJON: Oppstyret nå er ikke første gangen norske pensjonister i Sverige, som Anders Fredrik Bergersen i bildet, protesterer mot skattebomba svenske myndigheter har servert dem. Her fra demonstrasjon i Oslo i fjor. Foto: Jørn Tore Weckhorst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trolig har flere hundre norske pensjonister fått, eller de vil få, enorme personlige skattekrav fra svenske myndigheter i tiden som kommer. For mange vil kravet bety ruin i alderdommen.

Dette har pensjonister som Anders Fredrik Bergersen og Jørn Tore Weckhorst (67) sett seg grundig lei på, og sendt Dagbladet en god del informasjon.

Den viser at saken om Mona Helene Johansen i Dals Långed i Dalsland, som stod i lørdagens avis, langt fra er unik. I tillegg er det kommet innspill fra enkeltpensjonister.

Nød og ruin - Norske pensjonister i Sverige er ikke rike skatteflyktninger fra Norge. Gi oss rettferdighet. Redd norske pensjonister fra ruin og nød i Sverige, skriver Bergersen til Dagbladet.

Han har samlet en liste på 79 personer/par som sitter i den svenske skattesaksa. I tillegg hevder han at det finnes en rekke personer som ønsker å være anonyme.

- De ønsker å være annonyme i vår skattesak, de tror de kan gjemme seg for svenske skattemyndigheter, sier han.

Men dessverre, så enkelt er det ikke.

Fortsetter skattekravet Har det svenske Statteverket først kastet sine lyseblå øyne på en norsk pensjonist, slipper vedkommende ikke unna. Ikke en gang om vedkommende melder tilbakeflytting til Norge.

- Nei, har du hus i Sverige som er registrert som fast bosted, da fortsetter svenskene å kreve inn sin skatt, forklarer Weckhorst.

Han legger til at om bostedet er registrert som feriebolig, stiller saken seg annerledes.

På helsa løs Weckhorst forteller at det i en rekke tilfeller er rettet forespørsler til sentrale politiske myndigheter både i Sverige og i Norge, men ingen ting hjelper. Faktisk er ikke svarprosenten på henvendelsene veldig stor.

Han forteller at skatteskvisen kan gå på helsa løs.

Weckhorst er en av de mange som også er rammet i skattesaken, og tok opp kampen mot myndighetene tilbake i 2010. Den har så langt ikke gitt ham annet enn problemer.

- Jeg regner med at når som selvangivelsen kommer om kort tid, vil jeg motta et skattekrav på minst 60 000 kroner for 2012, forklarer pensjonisten.

Ikke svar Bergersen og Weckhorst bruker mye tid i sitt arbeid med svenske myndigheter. Både politiske og byråkratiske. I dette arbeidet har de samlet inn betydelig informasjon om feilgrepene som de hevder er gjort mot mange norske pensjonister.

De har også fått føre sin sak i Organisasjonen Norden. Ifølge Weckhorst arbeider organisasjonen med saken.

- Dessuten, det merkelige er at dette gjelder bare pensjonister. Hvis du bor i Sverige, men arbeider i Norge, så betaler du ikke skatt til Sverige, forklarer Jørn Thore Weckhorst.

Det ble understreket i tidligere samtale med det svenske Skatteverket at kommentarer til enkeltsaker ikke vil bli gitt.

Finansminister Dagbladet har ikke fått kontakt med finansminister Sigbjørn Johnsen, men til TV2 sier Johnsen at han har tatt saken opp med den svenske finansministeren Anders Borg.

- Først og fremst skjønner jeg at de er i en fortvilet situasjon. Jeg har møtt dem og pratet med dem. Jeg har forsøkt på min måte å hjelpe dem, sier Johnsen.

Han presiserer at dette er en sak mellom pensjonistene og svenske myndigheter.

KJEMPER:  Pensjonisten Jørn Tore Weckhorst (67) kjemper ikke bare for sin egen skattesak mot svenske myndigheter. Han forsøker også å hjelpe andre pensjonister. Foto: Privat
KJEMPER: Pensjonisten Jørn Tore Weckhorst (67) kjemper ikke bare for sin egen skattesak mot svenske myndigheter. Han forsøker også å hjelpe andre pensjonister. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer