- Redd Pinochet slipper straff

SANTIAGO (Dagbladet): Chiles president Eduardo Frei klarte ikke å overbevise Kjell Magne Bondevik om at den gamle diktatoren Augusto Pinochet vil få sin rettmessige straff i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN HARD HIMMEL: Det militære innslaget i Chile er fortsatt sterkt. Kjell Magne Bondevik er her md sjefen for hovedstadsgarnisonen i Santiago, Sergio Candida, under en minnehøytidelighet for landets frigjøringshelt, Bernardo O'Higgins.

- Jeg tror muligheten er til stede. Men jeg føler meg ikke sikker på det, legger Bondevik til, etter møtet med Frei i går.

Rammen rundt hans offisielle besøk bar preg av at de militære fortsatt er mektig til stede i det unge demokratiet.

Før møtet med presidenten ble Bondevik mottatt av forsvarsministeren og sjefen for hærens hovedstadsgarnison ved monumentet over frigjøringshelten fra forrige århundre, Bernardo O' Higgins.

Meningen var at Bondevik skulle inspisere æresgarden. Men Bondevik holdt seg på god, sivil avstand. Han mislikte åpenbart fotografenes interesse for nettopp dette.

Usikker Bondevik

I utgangspunktet har Bondevik stor tiltro til kristeligdemokraten Frei som leder sentrum- venstre-storkoalisjonen i Chile. Men etter det tre kvarter lange møtet med presidenten ga Bondevik uttrykk for større usikkerhet enn da han ankom Santiago i går formiddag.

Før møtet sa Bondevik: - Vi må ha tillit til at chilenerne gjør dette på en god måte.
Etter møtet med presidenten la Bondevik større vekt de chilenske myndighetenes problemer med å få stilt Pinochet for retten, og sin egen usikkerhet. Han pekte da på vanskene det demokratiske regimet har med å løse Pinochet fra hans immunitet som tidligere president og nåværende senator.

Klar tale

- Jeg føler meg ikke overbevist om det er mulig å løse Pinochet fra hans immunitet, sier Bondeveik.
- Men det virker som om de politiske lederne her både ser muligheten og ønskeligheten av det.

Bondevik levnet ingen tvil om hva som er hans og norske myndigheters holdning til Pinochet og hans regime.

- Jeg ga uttrykk for ønsket om at Pinochet må stilles for retten og ta ansvar for sine ugjerninger. Presidenten ga da uttrykk for at dette skulle chilenerne selv håndtere og at han derfor burde komme tilbake hit.
Bondevik sa også at man forventet fortgang i arbeidet med å oppklare skjebnen til de om lag 1100 diktaturmotstanderne som forsvant under militærdiktaturet.

- Det er viktig å presse Pinochet på dette, for det er han, som sitter med nøkkelen til å finne ut av det.

- Hvordan opplevde du det sterke militære innslaget ved seremoniene?
- Det har jeg ikke latt meg skremme av. Det er jo heller ikke uvanlig ved slike anledninger. - Det viktigste er at de militære er kommet under sterkere styring og demokratisk kontroll.