Redd politi-bevæpning fører til flere drap

Eks-politimester Anstein Gjengedal og Delta-sjef Anders Snortheimsmoen vil ikke ha bevæpning av politiet i Norge.

BEVÆPNA: Oslo-politiets beredskapstropp Delta er som oftest bevæpna når de er ute på oppdrag, her fra trening på Fornebu. Politiets Fellesforbund stemte under sitt landsmøte nylig at alle politipatruljer bør bevæpnes på jobb. 

Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
BEVÆPNA: Oslo-politiets beredskapstropp Delta er som oftest bevæpna når de er ute på oppdrag, her fra trening på Fornebu. Politiets Fellesforbund stemte under sitt landsmøte nylig at alle politipatruljer bør bevæpnes på jobb. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg mener det er en verdi i seg selv å ha et ubevæpnet politi, sier nylig avgått politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, til Dagbladet.

I høst i år sluttet han som politimester i landets største politidistrikt.

Politiets Fellesforbund stemte under sitt landsmøte den 8. november for at politiet skal innføre generell bevæpning. Med 71 mot  53 delegater bestemte fagforeningen, som består av rundt 10 000 tjenestemenn- og kvinner, at de skal jobbe for en bevæpning av politiet.

Frykter flere drap Gjengedal er sterkt uenig.

- Jeg frykter at bevæpning vil bli en for rask løsning i mange situasjoner dersom patruljene bærer våpen til en hver tid. Og jeg er redd det vil bli flere farlige situasjoner der våpen blir brukt og jeg frykter flere situasjoner der politipersonell selv blir skutt, sier Gjengedal.

- Jeg frykter en eskalering, sier eks-politimesteren, som sier det i Oslo politidistrikt årlig er mellom 600 og 700 bevæpnede oppdrag.Han mener politiet bedre kan løse situasjoner ved å tenke seg om en ekstra gang.

- Jeg er i mot en generell bevæpning og jeg savner en beskrivelse fra de som er for av situasjoner der bevæpning er det beste alternativet, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer