Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redd politi-bevæpning fører til flere drap

Eks-politimester Anstein Gjengedal og Delta-sjef Anders Snortheimsmoen vil ikke ha bevæpning av politiet i Norge.

BEVÆPNA: Oslo-politiets beredskapstropp Delta er som oftest bevæpna når de er ute på oppdrag, her fra trening på Fornebu. Politiets Fellesforbund stemte under sitt landsmøte nylig at alle politipatruljer bør bevæpnes på jobb. 

Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
BEVÆPNA: Oslo-politiets beredskapstropp Delta er som oftest bevæpna når de er ute på oppdrag, her fra trening på Fornebu. Politiets Fellesforbund stemte under sitt landsmøte nylig at alle politipatruljer bør bevæpnes på jobb. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg mener det er en verdi i seg selv å ha et ubevæpnet politi, sier nylig avgått politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, til Dagbladet.

I høst i år sluttet han som politimester i landets største politidistrikt.

Politiets Fellesforbund stemte under sitt landsmøte den 8. november for at politiet skal innføre generell bevæpning. Med 71 mot  53 delegater bestemte fagforeningen, som består av rundt 10 000 tjenestemenn- og kvinner, at de skal jobbe for en bevæpning av politiet.

Frykter flere drap Gjengedal er sterkt uenig.

- Jeg frykter at bevæpning vil bli en for rask løsning i mange situasjoner dersom patruljene bærer våpen til en hver tid. Og jeg er redd det vil bli flere farlige situasjoner der våpen blir brukt og jeg frykter flere situasjoner der politipersonell selv blir skutt, sier Gjengedal.

- Jeg frykter en eskalering, sier eks-politimesteren, som sier det i Oslo politidistrikt årlig er mellom 600 og 700 bevæpnede oppdrag.
Han mener politiet bedre kan løse situasjoner ved å tenke seg om en ekstra gang.

- Jeg er i mot en generell bevæpning og jeg savner en beskrivelse fra de som er for av situasjoner der bevæpning er det beste alternativet, sier han.

Delta imot Sjefen for Oslo-politiets beredskapstropp - Delta, Anders Snortheimsmoen, deler Gjengedals mening. Beredskapstroppen er landets nasjonale operative innsatsstyrke som brukes ved for eksempel terror og andre krisesituasjoner. Det var de som rykket ut til Utøya 22. juli og som sammen med Nordre Buskerud politidistrikt pågrep Anders Behring Breivik på øya.

- Jeg er bekvem med dagens ordning, sier Snortheimsmoen til Dagbladet.

I dag blir politipatruljene først bevæpnet etter ordre fra politimesteren eller hennes stedfortreder i konkrete, «skarpe» situasjoner. Dette gjelder også patruljene som har våpen nedlåst i bilene, såkalt framskutt lagring.

Men Delta-sjefen har flere betingelser.

GRILLET I DAG: Eks-politimester Anstein Gjengedal (i midten) under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Sammen med fungerende politidirektør odd Reidar Humlegård, stabsjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen, visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim og politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt, ble han grillet om valgene og håndteringen av terroren 22. juli i fjor.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GRILLET I DAG: Eks-politimester Anstein Gjengedal (i midten) under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Sammen med fungerende politidirektør odd Reidar Humlegård, stabsjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen, visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim og politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt, ble han grillet om valgene og håndteringen av terroren 22. juli i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Dagens ordning må optimaliseres, sier han.

Han peker på at det må være framskutt lagring av våpen i alle politiets patruljebiler. I dag møtte Snortheimsmoen til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å besvare spørsmål om hendelsene 22. juli. Blant temaene han tok opp der var at han savner en mer operativ ledelse i de øvre ledd i politi-Norge.

- Operativ ansvar Overfor Dagbladet utdyper han:

-  Stabsjefer bør ha et mer operativt ansvar, politimestere bør ha operativ bakgrunn. Posisjoner i beredskapsavdelinger i Politidirektoratet bør ha operativ kompetanse. Det gjelder også i politiets data- og materielltjeneste. Behovene og kravene om hva de operative enhetene trenger burde ikke bare komme nedenfra, men også tilbys ovenfra, sier Snortheimsmoen.

Han mener dette må på plass for at dagens bevæpning-ordning skal være optimal.

- Jeg mener også alle må ha anledning til å bære ammunisjon på seg selv om det kan utgjøre en risiko for at ammunisjon blir stjålet eller komme på avveie, sier han.

DELTA-SJEF: Anders Snortheimsmoen leder Norges nasjonale innsatsstyrke mot terror - Oslp-politiets beredskapstropp Delta. Han er i mot en generell bevæpning av norsk politi.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DELTA-SJEF: Anders Snortheimsmoen leder Norges nasjonale innsatsstyrke mot terror - Oslp-politiets beredskapstropp Delta. Han er i mot en generell bevæpning av norsk politi. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!