Redd Rimi-direktør reiser hjem

RIGA (Dagbladet): Rimi-direktør Øyvind Winther er skremt. Derfor fikk han i går egen livvakt, et døgn etter at firmabilen hans ble sprengt i lufta. - Hvem som kan stå bak eksplosjonen? Jeg har ingen anelse. Har aldri blitt truet. Jeg forstår ikke hvorfor!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte i går Larvik-mannen Øyvind Winther i hans nye hjemby Riga i Latvia. Hvor han er ansvarlig for Hakon-Gruppen og Rimis satsing til over 100 millioner kroners i det lille landet.

Natt til torsdag ble livet til 33-åringen og samboeren forandret. De våknet av en eksplosjon. Bilen deres ble sprengt.
- Vi hadde akkurat gått til sengs, plutselig smalt det. Vinduene ble blåst ut i fjerde etasje, der vi bor i gamlebyen i Riga, sier Winther ettertenksomt.

Nede på gata lå restene av det som bare noen sekunder tidligere hadde vært en ny Volkswagen Passat.

- Jeg så med en gang at det var Passaten min. Hva jeg tenkte? Jeg vet ikke, jeg sa vel faen, det er bilen vår, sier Winther.

Bilbombe

Den norske direktøren vet ikke hvorfor bilen eksploderte. Han frykter at det var et terrorattentat, men håper at eksplosjonen har en annen forklaring.
Kriminalpolitiet i Latvia jobber etter tre teorier. Eksplosjonen kan skyldes en teknisk feil med den nye bilen, noe som er lite trolig. Som Winther selv sier det:

- Så vidt jeg vet er det ikke vanlig at nye biler eksploderer!

Politiet utelukker heller ikke at det kan ha vært en gasslekkasje ved bilen, som førte til den kraftige eksplosjonen. Heller ikke den teorien er overveiende sannsynlig, siden det «bare» var Winthers bil som eksploderte.

Selv vil ikke Winther spekulere over om det kan være den russiske mafiaen eller andre lokale kriminelle som kan ha plassert en bombe under bilen.
- Jeg forholder meg til at hverken Rimi eller jeg noengang har blitt truet her borte. Derfor avventer jeg politiets etterforskning, sier nordmannen, som er tydelig preget av det som har skjedd.

Reiser hjem

- Ærlig talt, jeg vet faktisk ikke om noen som jeg har et dårlig forhold til, sier Øyvind Winther.

Mandag reiser han hjem til Norge, for å roe seg ned.

- Slik det ser ut nå, blir jeg hjemme til politiet i Latvia har funnet ut hva som egentlig skjedde og hvorfor bilen eksploderte, sier Winther.

Flere personer ble lettere skadd av glassplinter fra eksplosjonen, men ingen kom alvorlig til skade.

Det lokale politiet i Latvia ønsket i går ikke å kommentere etterforskningen.

Dagbladet fikk likevel bekreftet på politihuset i Riga at de foreløpige tekniske undersøkelsene ikke har vist spor etter eksplosiver.

Rimi Baltija leide i går livvakt til Øyvind Winther. En svært lite taletrengt mann, følger hvert skritt den norske direktøren tar.

- Livvakten er leid inn for at vi skal være helt sikre. Det er ikke mer dramatisk enn som så, sier Winther.

SKREMT: Øyvind Winther, direktør i Rimi Baltjia er redd. Nå følges han av livvakt døgnet rundt.