Redde danskers verste frykt

Døden er ei det verste. Ikke tannlegen heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Våre danske naboer er redd for mye, men døden er ikke det verste. Ikke frykten for tannlegen heller.

Tannlege Rod Moore ved Århus Tandlæge har tatt doktorgrad på tannlegeskrekk. I den sammenheng har han gjennomført en undersøkelse over hva dansker flest er mest redd for.

Hver tredje danske - 36,1 prosent av de spurte - er redde for tannlegen. Det skyldes dårlige opplevelser i barndommen.

- De fleste med tannlegeskrekk har følt at tannlegene ikke respekterer deres personlige grenser. Det skaper utrygghet, skam, flauhet og alle mulige unnskyldninger for å gå til behandling, sier den erfarne tannlege-doktoren til det danske fagtidsskriftet Tandlægebladet.

Høydeskrekk

Forskningen om tannlegeskrekk avdekket at dansker er adskillig mer redd for høyder. Nesten annenhver danske - 44,9 prosent av de spurte - har høydeskrekk.

Men tannforskningen gir ingen forklaring på hvorfor innbyggerne i et av Europas flateste land har så utbredt høydeskrekk.

Forklaringen kan være så enkel at reiseglade dansker møter uvante høydeutfordringer uansett hvilken landegrense de krysser.

 HØYDESKREKK:  Skrekk for høyder er danskers største fobi. Pilarene til Storebælt-broen rager 254 over havets overflate. Å se ned derfra er det bare frivillige malere som bør forberede seg på. Foto: Robert S. Eik.
HØYDESKREKK: Skrekk for høyder er danskers største fobi. Pilarene til Storebælt-broen rager 254 over havets overflate. Å se ned derfra er det bare frivillige malere som bør forberede seg på. Foto: Robert S. Eik. Vis mer

Danske høydepunkter

For dette er høydene våre danske venner er vokst opp med:

- Pilarene til Storebæltbroen er Danmarks høyeste menneskeskapte punkt med 254 meter ned til havoverflaten.

- TV-masten Søsterhøj-senderen i Århus er Danmarks høyeste faste punkt med 325 meter. Her kan man bare skue mastetoppen fra bakken.

- Og så de danske bjerge da: myten om at Himmelbjerget er Danmarks høyeste fjell, er en usedvanlig seiglivet myte. Med 147 meter over havet, er nabolandets mest kjente fjell langt nede på listen.

Etter 65 års lokal høydekrangel på Jylland, har Møllehøj de to siste årene vært anerkjent som Danmarks høyeste fjell med 170,86 meter - foran Yding Skovhøj med 170,77 meter og den gamle ener Ejer Bavnehøj med 170,35 meter over havet.