Foto: AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI / SCANPIX
Foto: AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI / SCANPIX Vis mer

Redde for å bevege seg utendørs i Aten

Hellas advart om økende rasistisk motivert vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Greske myndigheter klarer ikke å takle den tiltakende bølgen av rasistisk motivert vold, ifølge Human Rights Watch, som forteller at innvandrere er redde for å bevege seg utendørs i Aten.

I en ny rapport skriver Human Right Watch (HRW) at politiet og rettssystemet i Hellas ikke klarer å forhindre og straffe et økende antall overfall mot innvandrere.

I tillegg vegrer ofrene seg for å anmelde overfallsmennene. Ingen er så langt blitt dømt for å ha brutt den greske loven om hatkriminalitet som ble vedtatt i 2008.

Selv om politiet er blitt oppfordret til å være spesielt oppmerksomme på denne typen lovbrudd, forteller ofre til rettighetsgruppa at de blir bedt om ikke å anmelde. De som likevel velger å gjøre det, må betale 100 euro - rundt 750 kroner - i gebyr, noe som ble introdusert i Hellas i 2010.

Folkevalgte høyreekstreme Rasistisk motivert vold skjer skremmende ofte i Hellas, ifølge HRW. Politiet i Aten har bekreftet at det den siste tiden har vært en økning i antall angrep mot innvandrere fra land utenom EU. Særlig følger politiet nøye med på motorsykkelgjenger av Gyllent daggry-tilhengere, sier en talsmann.

Fra å være en ganske marginal bevegelse har det høyreekstreme partiet vokst kraftig gjennom krisen i Hellas. Ved valget fikk partiet nesten 7 prosent av stemmene. Blant forslagene til Gyllent daggry er å kaste ut alle innvandrere fra sykehusene for å lette den kritiske situasjonen i helsevesenet.

- Redde for overfall Plassen Agios Panteleimonas i Aten har vært sentrum for mange av de verste angrepene mot innvandrere.

- Folk som kommer fra krigsområder, er engstelige for å bevege seg utendørs i Aten om natten. De er redde for å bli overfalt, sier Judith Sunderland, seniorforsker ved organisasjonen.

I arbeidet med rapporten har HRW intervjuet 59 personer som har opplevd eller sluppet unna rasistisk motivert vold mellom august 2009 og mai 2012. Blant disse var 51 av angrepene alvorlige. To av kvinnene som ble intervjuet, var gravide da de ble overfalt.

De fleste angrepene skjer om natten, gjerningsmennene samler seg i grupper, er ofte kledd i mørke klær og har dekket til ansiktet. Det er ikke uvanlig at det blir brukt kjepper og ølflasker som våpen, ifølge HRW.

Minst sju alvorlige overfall med rasistisk motiv i Aten og på Kreta er blitt omtalt i mediene siden mai, men HRW mener at et ukjent antall angrep aldri blir skrevet om. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer