Dødssyklonen Idai:

«Redde for å fortelle hele sannheten»

Nå som dødssyklonen Idai herjer Mosambik, skriver Expressen-journalist Magnus Falkehed at forskere har vært redde for å fortelle hele sannheten om konsekvensene av klimaendringene.

DØDSSYKLONEN HERJER: FN spekulerer i om dette er den verste naturkatastrofen som har rammet den sørlige halvkule noensinne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: NTB Scanpix/CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fem dager har gått siden dødssyklonen Idai traff Mosambik med full styrke, før den de to påfølgende dagene traff Zimbabwe og Malawi. Over 200 mennesker er bekreftet omkommet i Mosambik, men ifølge president Filipe Nyusi kan tallet vær fem ganger så høyt.

Skadene syklonen har påført byen, som er større enn Oslo og har omtrent 500 000 innbyggere, er uvirkelige.

- Jeg tror ikke at verden helt har innsett omfanget av denne massive katastrofen, sier Herve Verhoosel i FNs matvareprogram (WFP), ifølge NTB.

Massiv katastrofe

90 prosent av Mosambiks nest største by, Beira, står under vann - og vannstanden fortsetter å stige. Fortsatt sitter tusenvis av mennesker på hustak etter å ha søkt tilflukt fra flommen, mens hundretusener venter på nødhjelp.

- Tiden er i ferd med å renne ut for oss. Noen har ventet på å bli reddet i over tre dager. Tirsdag hentet vi 167 mennesker ned fra hustak og trær. Vi kan dessverre ikke redde alle, så vi prioriterer barn, gravide kvinner og skadde personer, forteller Caroline Haga i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer