Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redde nordmenn sparer mer

Økt inntekstusikkerhet og større skjevhet i fordelingen forklarer i overkant av to prosentpoeng i den totale økningen i sparing etter finanskrisen, ifølge BI-stipendiat.

 Julehandel er en ting:  Dempet forbruk som følge av urolige tider er en annen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Julehandel er en ting: Dempet forbruk som følge av urolige tider er en annen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I Norge har spareraten utenom aksjeutbytte i gjennomsnitt vært 2 prosent i perioden fra 1. kvartal 2003 til 2. kvartal 2015, skriver Finansavisen.

Variasjonen i perioden har imidlertid vært stor. I årene før finanskrisen for alvor brøt ut i 2008 var denne spareraten minus 1 prosent, men den steg til pluss 3 prosent i 2009, til nær 5 prosent i 2012 og opp mot 7 prosent tidligere i år (disse tallene er firekvartalerssnitt).

- For eksempel Norges Bank har uttalt at empiriske modeller systematisk har overvurdert forbruket og dermed undervurdert sparingen, sier Martin Blomhoff Holm, stipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, til Finansavisen.

I en artikkel i Samfunnsøkonomen kommende tirsdag skriver han om at utviklingen i spareraten er uforenlig med standard makromodeller, som predikerer at lav rente gir lavere sparing.

«Den kraftige økningen i sparingen har derfor forundret mange, og flere institusjoner har søkt etter svar,» skriver Holm.

- Er det grunn til å vente ytterligere effekt av inntektsusikkerhet på sparingen nå som oljeprisen har falt og arbeidsledigheten er på vei opp i deler av landet?

- Ja, det vil jeg tro, sier Holm til Finansavisen.

- Mister du jobben nå, er det vanskeligere å få ny. Vi bør derfor forvente en effekt som øker sparingen.

BI-stipendiaten synes det er vanskelig å si om økningen i sparing vil være mer eller mindre bratt enn økningen i forbindelse med finanskrisen.

- Oljesvekkelsen er mer spesifikk for Norge, og det er sannsynlig at den påvirker utviklingen i norsk økonomi mer enn finanskrisen. Men det kan være at effekten er mer isolert geografisk, noe som demper den totale effekten, sier Holm til avisen.

Flere nyheter - Sparing er for tapere
Øyner to rentekutt - og fortsatt svak krone Klart råd fra sjeføkonom: - Ikke kjøp fond i banken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media