DØDSRUTENE:  Dette er de mest brukte seilingsrutene til menneskesmuglerne i Middalhavet. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
DØDSRUTENE: Dette er de mest brukte seilingsrutene til menneskesmuglerne i Middalhavet. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.Vis mer

Redder båtflyktninger - sender dem tilbake

Forslag til EU-toppmøte: bare 5 000 får bli i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-ledere som møtes i Brüssel i dag har allerede gitt klare signaler om å økte ressurser for at Middelhavet ikke skal bli en massegrav for den eskalerende strømmen av båtflyktninger.

Men det betyr ikke at alle som kommer levende over havet med sjøredningstjenesten eller smugler-farkostenes får bli i Europa.

I et hemmelig utkast til dagens toppmøte fra EU-kommisjonen blir det foreslått en kraftig innstramming til opphold i Europa.

Bare de 5 000 båtflyktningene med største beskytteslesbehov skal få opphold, og resten sendes tilbake til sin hjemland, i ifølge den britiske avisa The Guardian, som har sett notatet EU-sjefene får på bordet i dag.

36 000 har kommet
Bare hittil i år har 36 000 båtflyktninger kommet til Italia, Malta og Hellas.

I fjor tok nærmere 240 000 båtflyktninger seg over havet, de fleste fra havner i Nord-Afrika.

Foran denne sesongen, som har startet tragisk med om lag 2 000 druknede mennesker, ble det i fjor høst anslått at 750 000 flyktninger vil forsøke å ta seg til Europa over Middelhavet.

 GUMMIFLÅTE:  Her blir 200 hundre ulovlige immigranter i en gummibåt i Middelhavet tatt over i det italienske kystvaktfarøyet "Denaro" onsdag. Foto: Alessandri du Meo, AFP/NTB Scanpix.
GUMMIFLÅTE: Her blir 200 hundre ulovlige immigranter i en gummibåt i Middelhavet tatt over i det italienske kystvaktfarøyet "Denaro" onsdag. Foto: Alessandri du Meo, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Etter at krisen i Jemen har utviklet seg, har FNs flyktningeorganisasjon oppdatert dette tallet til en million mennesker,.

Ødelegge fluktbåter
Ifølge forslaget til dagens EU-toppmøte er det EUs grensekontrollorgan Frontex som vil få mer penger - i tillegg til Tunisia, Egypt, Sudan, Mali og Niger for at disse landene skal stoppe masseflukten over deres grenser.

Italias statsminister har allerede fått støtte fra flere EU-ledere for sitt utspill i helgen om å gå til såkalte intervensjoner i libyske havner for å stoppe eller ødelegge fluktbåter der.