Redder Bondevik

Navn: Hans Christian Bugge Alder: 58 Yrke: Professor i miljørett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar 1977 var han det heteste navn i nyhetene som presseansvarlig under Bravo-utblåsingen i Nordsjøen. Over 200 journalister fra hele verden fulgte dramaet da tusener av tonn svart olje med voldsom kraft sto som en søyle til værs over plattformen og truet med å utvikle den største forurensningsskandale i historien. Men før det kom så langt, fikk brønndreperne Red Adair og «Boots» Hanson spunset hullet, og den unge direktøren fra Statens forurensningstilsyn (SFT) kunne som alle andre puste lettet ut.

I dag kan Hans Christian Bugge, som Norges første og eneste professor i miljørett, gi Kjell Magne Bondevik den nødvendige eksperthjelp til også å komme helskinnet fra dag to i «helvetesuka». Han slår fast at regjeringen har stor frihet til å vurdere stortingsflertallets ønske om å åpne for forurensende gasskraftverk, at loven stiller vilkår for at en gitt lov kan omgjøres og at Stortinget ikke kan ta stilling med endelig virkning i den foreliggende sak. Den nødvendige utredning vil i beste fall ta et halvt år, sannsynligvis mer. Og professoren mener derfor at det ikke vil være naturlig for Bondevik & Co. å kaste kortene nå.

Bugge ble frelst miljøverner under protestaksjonen mot utbyggingen i Aurland i 1969, året før Mardøla-aksjonen som for alvor markerte starten på organisert miljøvern her i landet. Da hadde han allerede en doktorgrad om fransk miljøpolitikk fra Sorbonne med utmerkelse. Han ble byråsjef i Miljøverndepartementet under Olav Gjærevoll og etter hvert ekspedisjonssjef. I 1986- 87 var han statssekretær i Bistandsdepartementet og gjorde et ikke ubetydelig arbeid for det som i ettertid er kjent som Brundtlandkommisjonen. I ni år var han generalsekretær i Redd Barna.

Doktorgraden fra Sorbonne var ikke nok for professorkompetanse på det juridiske fakultet. Derfor tok han like gjerne sin grad nr. to og disputerte for to år siden. En av prøveforelesningene handlet om forholdet mellom regjering og Storting i gasskraftsaken. Kanskje stortingspresidenten skulle invitere ham som gjesteforeleser på sitt seminar i neste uke?

Han er gift med journalist Erle Bugge Moestue i Aftenposten. De har to voksne sønner, en jurist og en kunsthistoriker.

En av de mange ting han ser tilbake på med glede, er at han i sin tid fikk utsatt Alta-utbyggingen i ett år med henvisning til kulturminneloven. Selve utbyggingen ser han som dypt tragisk:

- Alt miljøvernerne den gang sa, har slått til.