Redder Finnmark!

TROMSØ (Dagbladet): Innvandrere er bærebjelken i fiskerisamfunnene langs finnmarkskysten. I Vardø er 15 prosent av utenlandsk opprinnelse. Og Frp vil ha flere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det går bortimot smertefritt. Vi har god plass her oppe, og vi trenger disse menneskene. Det er de som har fått hjula til å gå rundt her de siste ti åra, sier Vardø-ordfører Hermod Larsen.

Byen helt nordøst i Norge er blant landets mest internasjonale samfunn.

I åresvis har afrikanere, tamiler, asiater, finner - og nå også russere - stått ved maskinene ved alle de store fiskebrukene langs finnmarkskysten. Ved Nestlés anlegg i Hammerfest - et av landets største fiskemottak - er hele 20 prosent av de ansatte utlendinger.

Ikke snyltere

De er med andre ord verdifulle for Finnmark, ikke minst når ungdommen flytter sørover, og de færreste vender tilbake.

- Akkurat som i Oslo tar de jobber mange nordmenn ikke vil ha. Men her blir ikke de ikke hengt ut som snyltere, sier Høyre-ordføreren i Vardø.

- Vi var jo sjøl flyktninger en gang. For 55 år siden jaget tyskerne oss på flukt. Det gjør at finnmarkingenes hjerter er åpne, sjøl om det også her finnes innvandringsfiendtlige personer. Men de er i solid mindretall, mener fylkesordfører Evy Ann Midtun (Ap).

Men Finnmark har sine etniske konflikter, motsetningene mellom samer og nordmenn kan ikke skjules.

- Likevel er den rå rasismen fraværende. Her i nord har ulike kulturer alltid levd side om side, historien vår gjør det lettere å takle fremmede, mener Midtun.

I lille Kirkenes bor det nå 400 russere fast, blant arbeidsstokken på Kirkenes sykehus finnes tjue ulike nasjonaliteter.

- Også som helsearbeidere er utlendingene helt uunværlige. Og de er fullt ut kvalifiserte, fastslår sykehusdirektør Hilde Gade.

I landets nordligste fylke fremstår sjøl Frp-toppene som liberalere i innvandringsspørsmål.

Frp vil ha flere

- Når unge og arbeidsføre mennesker flytter fra bygdene, tilsier all fornuft at Utkant-Norge har behov for flere innvandrere. Dette har ikke partiledelsen i Oslo forstått, mener Frp's ordførerkandidat i Hammerfest, Arvid Pedersen.

- Jeg vil ikke møte velgerne med fremmedfiendtlige synspunkter, sier Frp-kandidaten.