Redder Høyre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alder: 49

Yrke: Stortingsrepresentant

Per-Kristian Foss er ute av skapet og kan igjen framstå som den ambisiøse politikeren han alltid har vært. Nå blir han lansert som Høyres redningsmann av frustrerte partifeller i Oslo og omegn. De som ennå drømmer om Kaci-effekten. I alle fall er de lei av Jan Petersens langtidsstrategi som hittil bare har resultert i at Petersen har vært partileder relativt lenge.

Spørsmålet er om Foss er den rette til å bringe Høyre ut av ørkenvandringen. Han har vært coming man så lenge at velgerne trolig er blitt lei av å vente på ham. Oslo Høyre har godtatt at han åpent framstår som samboende homofil. Trolig vil også velgere over det ganske land etter hvert godta en «annerledes» statsministerkandidat, men representerer han egentlig noen fornyelse?

Det eneste nye etter bekjennelsen på Oslo Høyres årsmøte er at han igjen tør vise sine ambisjoner. Selv om han foreløpig er i samme situasjon som Stoltenberg var under Jagland. Han bedyrer sin lojalitet samtidig som han profilerer seg som partiets redningsmann. Han sier det ikke, men han står der i døra og virker ikke akkurat ulykkelig over det gryende opprøret mot Petersen. Og når journalistene spør om Petersen er den beste lederen Høyre kan ha, svarer han at lederen som er valgt av landsmøtet er den beste. Og så er det altså nytt landsmøte i mai.

Per-Kristian Foss var lenge Høyres wonderboy. Som formann i Unge Høye gjennom store deler av 1970-åra. Han begynte sin karriere i forsiktig opposisjon til Kåre Willoch og skal blant annet ha vært tilhenger av karakterfri skole i et år eller to. Han var skoleflink, munnrapp og eplekjekk. Kom på Stortinget som 27-åring, og gjorde det bra, men han kom ikke lenger. Og det begynte å bli åpenbart at det var en eller annen grunn til det. Pressefolk har kjent til «hemmeligheten» i 25 år, men folk flest begynte også å legge sammen to og to. Og så ble det liksom akseptert at Foss var annerledes og aldri kunne blir noe mer enn nummer to.

Til han endelig tok tyren ved hornene og bekjente at han bor sammen med Jan Erik Knarbakk, styreformann i TV2. Det har de gjort i mange år, men har som så mange andre hatt sine samlivskriser og flyttet fra hverandre en kort periode.

Nå bor de sammen i Bygdøy allé og deler visst også på matlagingen. Begge er matelskere, gourmetkokker og glade i kunst. De elsker klassisk musikk, men inntil i vinter har de ikke kunnet dyrke den sammen i full offentlighet. Og kjendispar på byen blir de aldri.