Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redder krigsofre - sover på gulvet

De Røde Kors-frivillige i Libanon jobber 24 timer i døgnet. Nå sitter de og venter på Israels hevn for Hizbollahs siste angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): Vi er i Dahiyeh, sør i Beirut og bare tre kilometer fra Haret Hreyk, et arnested for Hizbollah som nå er bombet sønder og sammen. Men også i Dahiyeh er krigsskadene å se på alle kanter.

Etter vanlig målestokk er denne bydelen tom og død. Forretninger er stengt, boliger tømt. Vi ser en og annen kjøre moped i gatene. Det er Hizbollah-folk. Og vi ser tegn til liv her og der, men dette var altså en overfylt bydel før krigen kom.

- Vi har hatt angrep hver dag, det siste i dag morges med én drept og én såret, sier Kamel Nassereddin.

Hundrevis av pasienter

Ettersom denne førstehjelpsposten ligger mellom Haret Hreyk og flyplassen, begge steder bombet gjentatte ganger, og med masse angrep også i Dahiyeh, har de i alt 40 frivillige hatt hundrevis av pasientene fra krigen begynte.

De går på skift 24 timer i døgnet.

Alle innbyggerne her er avhengige av Røde Kors for hjelp dersom de blir angrepet. Det er ellers bare Hizbollahs egen hjelpeorganisasjon som arbeider i dette området.

For det meste får Røde Kors inn folk med store blødninger og brudd som de kan behandle på posten. Men de har også hatt hjertestans og en masse alvorlige skader som må overlates til sykehusene. Og de har hatt omkomne.

 VENTER: Hizbollah har nettopp angrepet Haifa. Nå venter de frivillige fra Røde Kors på Israels hevn som trolig kommer i deres område. De flykter at blodet vil flyte. Foto: Sveinung Uddu Ystad
VENTER: Hizbollah har nettopp angrepet Haifa. Nå venter de frivillige fra Røde Kors på Israels hevn som trolig kommer i deres område. De flykter at blodet vil flyte. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

I tillegg deler de ut medisiner til mennesker som er avhengig av disse, men som nå ikke kan få tak i dem.

En del, mange gamle, våger seg ikke ut, men har heller ingen steder å flykte.

På alle kanter i de folketomme gatene ser man hvor bomber og raketter har slått ned. Store kratre sperrer veiene, bruer ligger brukket på midten. Høye hus er ribbet for balkonger og vinduene er blåst ut. Bensinstasjoner er brent ned, hus ligger sammenraste.

Ironisk nok er et kjempestort veggmaleri av sjeik Hassan Nasrallah, lederen for Hizbollah, uskadd midt blant ødeleggelse i alle retninger.

I noen gater er alle husene ødelagt. Der kan man se Hizbollah-folk stå på vakt, og de vil ikke ha besøk av fremmede.

Mange har spurt om det ligger mange døde blant ruinene i Haret Hreyk.

-  Nei, sier de frivillige, som har god oversikt over hele området.

-  Etter det første angrepet ble Haret Hreyk fullstendig tømt, sier Kamel Nassereddin.

image: Redder krigsofre - sover på gulvet

På posten har de et radiorom for samband og samordning med resten av Røde Kors. I tillegg har de et soverom for dem som overnatter, men det våger de ikke å bruke fordi vinduene kan blåse inn ved en eksplosjon. De sover i stedet på golvet i korridoren.

Nødnummeret slått ut

Oppe i Baabda ligger operasjonssentralen for Røde Kors i Beirut som samordner alle førstehjelpspostene.

Natt til i går ble nødnummeret 140 slått ut. President Emile Lahoud hadde truet med å sende Libanons hær mot Israel.

Én time senere bombet israelske krigsfly ei bru et par hundre meter fra Baabda-palasset, der Lahoud holder til.

Et klart budskap: «Vi kan ta deg også.» Men dermed slo bombene også ut nødnummeret til Røde Kors, for operasjonssentralen ligger like ved.

I Libanon er det mer såkalt «utilsiktet skade» enn tilsiktet skade å se.

USIKKERT: Leder for det internasjonale Røde Kors i Libanon, Knut Kaspersen sammen med ambulansepersonell fra Libanon Røde Kors på ambulansebasen i Sør-Beirut. Faren for nye luftangrep gjør det nødvendig å bære hjelm og skuddsikker vest.
TOMT: Gatene i Beirut er bombet og folketomme. Kun Hizbollah-tilhengere på motorsykkel patruljerer gatene.