Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redder liv i påsken

To år er gått siden Håvard Sveen mistet klassekameraten i påskefjellet. Nå stiller han som gratisguide for å forhindre flere dødsulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJENDESHEIM I JOTUNHEIMEN (Dagbladet): 3. januar 2001 gikk en av Håvard Sveens klassekamerater ut på skitur i fjellet ved Lom i Gudbrandsdalen. Skituren endte med tragedie. Vennen ble tatt av snøskred og omkom i det hvite infernoet.

Håvard Sveen fra Raufoss er hovedfagsstudent i friluftsliv ved Høgskolen i Bø. At en av de erfarne fjellkameratene i klassen døde i fjellet, gjorde et veldig sterkt inntrykk både på Håvard og resten av klassen.

Gratisturer

- Jeg må innrømme at jeg flere ganger siden har tenkt på hva jeg egentlig utdanner meg til. Nå synes jeg det er viktig å bruke det jeg kan til å lære andre å ferdes trygt i fjellet om vinteren, forteller Håvard. Sammen med Turistforeningen arrangerer han gratis dagskurs i «Trygge veivalg i vinterfjellet».

I går hadde Håvard med seg fem gratispassasjerer på påskeskitur. Underveis lærte de hvordan man ferdes i fjellet på en tryggest mulig måte.

Hva trenger du av utstyr, bruk av kart og kompass, og hvordan unngå snøskred. Dette er hovedinnholdet i det fem timer lange praktisk-kurset som starter på Gjendesheim Turisthytte.

Solfylt klasserom

- Verdens vakreste klasserom, mener kursdeltakerne Christian Thaule Hatt (34) og Hilde Strømner Gundersen (32) fra Oslo.

- Vi er vant til å ferdes i sommerfjellet, men har lært masse gjennom dette dagskurset i påsken. Vi har fått utløse et miniskred, fått prøve hvordan det er å ligge begravd under snø. Dessuten har vi lært mer om hva vi trenger å ta med på tur - og ikke minst fått en nyttig repetisjon i kart og kompass, sier Hilde.

- En flott opplevelse. Jeg ville ikke vært noe annet sted i hele verden akkurat nå, sier Christian Thaule Hatt. Bjørn Bækkedal (36) fra Rykkinn tok med seg barna Cecilie (15) og Vegard (10) på vinterkurs. I går var de strålende fornøyde og fulle av inspirasjon.

- Jeg har virkelig hatt god glede av dette, forteller en påskebrun pappa Bækkedal.

VAKKERT: Fjellet viser seg fra sitt aller vakreste denne påsken, men fjellguide Håvard Sveen vet av erfaring hvor farlig det kan være om vinteren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media