Dagbladet erfarer:

Redder Nesna

Nesna er spesifikt nevnt i regjeringsplattformen, får Dagbladet bekreftet. Det betyr at Støre-regjeringen går inn for å gjenreise det lille lærestedet på Helgelandskysten.

- HODELØS: Ap-leder Jonas Gahr Støre har omtalt nedleggelsen av Høgskolen i Nesna som «hodeløs». Arbeiderpartiet stemte i vår likevel mot Senterpartiets forslag om å gjenreise lærestedet. Nå er Nesna nevnt i regjeringsplattformen, får Dagbladet bekreftet. Foto: Terje Pedersen / NTB
- HODELØS: Ap-leder Jonas Gahr Støre har omtalt nedleggelsen av Høgskolen i Nesna som «hodeløs». Arbeiderpartiet stemte i vår likevel mot Senterpartiets forslag om å gjenreise lærestedet. Nå er Nesna nevnt i regjeringsplattformen, får Dagbladet bekreftet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjebnen til Høgskolen på Nesna har de siste åra vært en av de mest symboltunge og betente distriktssakene i Norge.

Høgskolen i Nesna ble fusjonert med Nord Universitet under lovnader om å bli utviklet som lærested. I stedet ble de vedtatt nedlagt sommeren 2019 til enorme lokale protester.

Det er ikke bare over 60 arbeidsplasser som er direkte knyttet til høgskolen som blir borte, men også en gylden vei for å rekruttere lærere til Helgelandskysten - og øke bosettingen.

FOLKEAKSJON: Nesna har unison lokal støtte for å fortsette som lærested. Foto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning
FOLKEAKSJON: Nesna har unison lokal støtte for å fortsette som lærested. Foto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning Vis mer

Samtlige 18 ordførere på Helgelandskysten har stilt krav om at lærestedet må reddes.

- Kjenner tårene i øyekroke

Nå får Dagbladet bekreftet at Nesna helt spesifikt er nevnt i Hurdal-plattformen. Etter det Dagbladet forstår betyr det at Støre-regjeringen går inn for at lærestedet blir gjenreist.

Nesna-beboer Hans Petter Sørensen har engasjert seg sterkt for bevaring av lærestedet som Nord Universitet har ønsket å legge ned.

Han blir tydelig rørt da Dagbladet forteller ham at Nesna er nevnt i regjeringsplattformen, selv om det ennå ikke er bekreftet hvilken løsning den Sp/Ap-baserte regjeringen går inn for.

- Jeg kjenner tårene i øyekroken. Det betyr veldig mye for den jobben vi har lagt ned, dette har nærmest vært et vinn eller forsvinn for Nesna og Helgelandskysten. Det er godt over 100 arbeidsplasser på Nesna det er snakk om, det er helt enormt.

Avventer budsjettet

Jenny Myklebust er leder av folkeaksjonen for å bevare Nesna som lærested. Hun kom selv til Nesna som 19-åring fra Molde.

Nå er hun lærer på den videregående skolen. Som mange andre Nesna-studenter fra andre steder i landet ble hun værende.

- Hvis det står i regjeringsplattformen at de vil gjenreise Høgskolen i Nesna blir vi veldig glad. Vi har et fagmiljø på vent og det haster for studentene, sier Myklebust, som ikke helt tør å slippe jubelen løs.

- Nesna må inn i budsjettet så vi får på plass en interimsorganisasjon. Vi er klare, slår hun fast.

Støre: - Hodeløs nedlegging

Før det Myklebust beskriver som «en kraftig nedbygging» av lærestedet var det 130 ansatte og 1340 studenter på Høgskolen i Nesna fordelt på flere læresteder. I dag er det 68 ansatte og 200 studenter.

De årlige statlige overføringene fra staten til høgskolen var før fusjonen 130 millioner kroner.

Arbeiderpartiet vedtok et eget reformforslag for desentral utdanning på landsmøtet i vår. Støre sa i landsmøtetalen at «universitetene og høgskolene dekker deler av Norge, men langt fra hele Norge», og pekte på en direkte sammenheng til fraflytting i distriktene.

- Derfor trenger vi en utdanningspolitikk for hele Norge. Den hodeløse nedleggingen av Høgskolen i Nesna viser at vi trenger en nasjonal politikk og mer nasjonal styring, sa Støre ifølge Khrono.

Vedum-løfte

Vedum besøkte Nesna i valgkampen og lovet å levere hvis Senterpartiet og han fikk makt.

- Å gjenreise høyere utdanning i Nesna er enormt viktig for dem som bor her, men det er enormt viktig også for meg og Sp, sa Vedum til Utdanningsnytt da han gikk i land i Nesna etter en ferjetur.

I vår fremmet Senterpartiet forslag om å gjenreise studietilbudet i Nesna, men ble da nedstemt av regjeringspartiene, Frp og Arbeiderpartiet.

Vedum var krystallklar i valgkampen på at han ville vinne fram i saken hvis Senterpartiet kom i regjering:

- Vi skal gjenreise høyere utdanning i Nesna, og det skal med i regjeringserklæringa, uttaler han til Rana blad. Dette er en nasjonal sak, og med en ny regjering etter høstens valg skal vi få det på plass. For Sp er høyere utdanning i Nesna en kjernesak. Vi trenger flere lærere i Norge, og Nordland er det fylket som trenger flest lærere. Da jeg var på Søvik skole i Sandnessjøen hadde 80 prosent av lærerne der fått sin utdanning i Nesna, sa Vedum til Rana Blad.

Dagbladet forsøkte gjennom hele tirsdagen å få en kommentar fra Trygve Slagsvold Vedum, uten å lykkes.

Til Aftenposten i kveld bekrefter han at Nesna reddes.

- Sp og Ap sammen er krystallklare på at vi skal gjenopprette og ha en høyere utdanningsinstitusjon på Nesna. Vi skal ha gode utdanningstilbud i hele landet. Dette skal bli et fellesprosjekt for regjeringen, sier Vedum til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer