Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redder renta med nye oljekutt

OPEC-landene skal kutte i oljeproduksjonen med to millioner fat om dagen etter 1. april. Det kan sende den norske renta ned på europeisk nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen spratt i går ettermiddag opp mot 13 dollar fatet, den høyeste på fire måneder.

- Det er ennå usikkert hvor mye hvert enkelt land vil komme til å kutte og om de vil kutte så mye som de har vedtatt. Holder de fire OPEC-landene, Algerie, Iran, Saudi-Arabia og Venezuela samt Mexico løftet sitt, kan det få oljeprisen opp i 15 til 16 dollar per fat innen slutten av året, mener oljeanalytiker Christopher Støren i Norwegian Oil Trading.

- Positivt for renta

Hver 10-krone ekstra Norge får for oljefatet, tilsvarer et overskudd på statsbudsjettet med 9 mrd. kroner.

- Reduksjonen vil ha betydning for oljeprisen. Det vil igjen ha betydning for vurderingen av norsk økonomi. Hvis det styrker krona, kan dette få positive virkninger for renta, sier finansminister Gudmund Restad.

Trolig vil også Norge kutte oljeproduksjonen i løpet av våren hvis regjeringen får med seg flertallet på Stortinget.

Drahjelp

- Rentene er på vei ned og samarbeidet med partene i arbeidslivet gir løfte om nye rentekutt allerede i vår. Stigende oljepris vil gi oss drahjelp, sa parlamentarisk leder i Sp Johan J. Jakobsen til landsmøtedelegatene igår.