Redder Syden-turen tross flystreik

Ving og Saga vil chartre fly fra et spansk flyselskap for å berge Syden-turene og hjemreisen for solhungrige nordmenn. De streikende Premiair-ansatte kan ikke gjøre annet enn å se på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom turoperatørene kjøper tjeneste fra andre selskaper, er det dessverre ikke noe vi kan gjøre for å hindre det. Det vil bety en stor ekstrakostnad for turoperatørene, men vi kan ikke stoppe det, sier Anett Falknor, leder for Premiair kabinforening til Dagbladet :på nettet.

Ved fem-tida i dag gikk hun ut i streik sammen med 150 kabinansatte i flyselskapet Premiair. Da hadde meklingen pågått fem timer utover fristen, uten at partene ble enige.

I Norge er det Syden-turister som har kjøpt billett hos Ving, Saga og Gulliver som kan bli rammet av streiken. Allerede i ettermiddag blir et Premiair-fly som skulle til Malaga stående på bakken på Gardermoen.

- Vi har chartret et annet fly fra et spansk selskap for å få våre gjester til Malaga i kveld. Det samme flyet skal ta med seg våre gjester hjem til Norge, sier Petter Asperud, administrerende direktør i Ving, til Dagbladet :på nettet.

- Er ikke dette streikebryteri?

- Jeg har hørt at de Premiair-ansatte betrakter det som streikebryteri, men jeg opplever det ikke som det. Det er ikke Ving som er i streik, men en av våre underleverandører, sier Asperud.

De streikende Premiair-ansatte uttalte tidligere i dag at alternativer betraktes som streikebryteri. Nå sier lederen i kabinforeningen at Vings nye charter-løsning ligger i grenseland til å være streikebryteri.

- Vi vil vurdere om vi skal aksjonere på Gardermoen ved avgangen i ettermiddag, sier Anett Falknor.

Ving regner med at de ved hjelp fra det spanske flyselskapet også skal få gjennomført de fire andre flyvningene som blir rammet lørdag og søndag.

- Vi får bare vurdere hva som skjer dersom streiken blir langvarig. Alle reisende skal uansett møte opp på Gardermoen som planlagt, sier Petter Asperud.

Også Saga-turister vil reise med samme fly som Ving-turister.

- Vi skal få gjestene avgårde og hjem til vanlig tid på et eller annet vis, men detaljene kan jeg ikke si noe om ennå, sier Anne Lise Sørli, administrerende direktør i Saga, til Dagbladet :på nettet.

Saga har i tillegg til Malaga-turen i dag, Premiair-turer til Kreta og Mallorca i morgen, og til London, Paris og Rhodos søndag.

Konflikten mellom ledelsen og de kabinansatte i Premiair dreier seg først og fremst om arbeidstid. De ansatte kan i dag være på jobb i 20 timer i strekk, men vil redusere dette til 18 timer. Samtidig ønsker ledelsen å utvide arbeidstiden fra dagens 45 timer i uka.

Premiair, Ving og Saga er søsterselskaper som er eid av britiske Airtours plc.

STREIKER: Premiair-flyene blir stående på bakken fordi de kabinansatte streiker.
SOLHUNGRIGE: Saga og Ving vil chartre spanske fly for å få solhungrige nordmenn til og fra sine reisemål.