Redder ut ettåring nå

Norske hjelpearbeidere i ruinene på Nias.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norske hjelpearbeiderne Olaf Lingjærde og Helge Haaverstad er akkurat nå med på en aksjon der de forsøker å redde en ettåring ut av ruinene av en rast bygning i Nias.

De to deltar i redningsarbeidet i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Sammen med to spanske og tre amerikanske brannmenn arbeider de nå med å komme seg inn i ruinene der man har hørt lyder som tyder på at ettåringen fortsatt er i live.

- Åler seg inn

Ragnar Bøe, avdelingsleder i DSB med ansvar for internasjonal innsats og sivilforsvaret, befinner seg i København, men har telefonkontakt med Haaverstad på Nias.

- Da jeg måtte bryte linja med Helge Haaverstad nå nettopp, sa han at den ene av de spanske brannmennene forsøker å åle seg inn i bygningen der de tror ettåringen er, fortalte Bøe til Dagbladet.no like etter klokka 11.30 i dag.

Da hadde Dagbladet.no nettopp vært i kontakt med Haaverstad for å snakke om en annen redningsaksjon de to nordmennene var med på i går.

- Vi forsøker å finne en ettåring nå, jeg må ringe deg tilbake seinere, sa Haaverstad da.

STOR SORG: Masie gråter over tapet av slektnignene sine i Gunung Sitoli på Nias. Foto: EPA/Scanpix
STOR SORG: Masie gråter over tapet av slektnignene sine i Gunung Sitoli på Nias. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Reddet 15-åring

Lingjærde og Haaverstad var også med å redde en 15-åring som ble funnet i live i ruinene i går kveld. 

- Vi fant gutten innestengt i fjerde etasje i en fem etasjer høy bygning, men han hadde ikke fått noen kuttskader i det hele tatt, sier Olaf Lingjærde til AFP.

Lingjærde arbeider til vanlig som brannmann i Oslo, og er utdannet ambulansesjåfør. Hovestad og Lingjærde reddet ut tenåringen sammen med to spanske brannmenn.

Hjelpemannskapene ble bedt om å hjelpe til cirka klokka 23.00 lokal tid i går. Da var det hørt rop om hjelp fra den raste bygningen.

- De har fortalt at bygningen var som om den skulle ha en etasje, sier Ragnar Bøe.

I god behold

Gutten ble funnet i det som en gang hadde vært trappeoppgangen mellom fjerde og femte etasje. Etter en god stund fikk de to norske og de to spanske redningsarbeiderne stukket inn drikkevann og en lykt til gutten. Klokka 01.30, to og en halv time etter at de startet letingen fikk de ham ut.

- Han hadde skrubbsår på den ene foten og var litt mørbanket. Han ble umiddelbart fraktet til sjukehus, og er nå i beste velgående. Redningsaksjonen ble vist på spansk TV, forteller Bøe.

DSB har vært i området siden tidlig i januar. De etablerte en teltleir ved Banda Aceh for å innkvartere og bespise inntil 90 FN-mannskaper. Seinere har de etablert en ny leir i byen Calang.

To av nordmennene ved hver av leirene ble bedt om å reise til Nias etter mandagens jordskjelv. Jordskjelvet som målte 8,7 på Richters skala rammet Nias mandag kveld norsk tid.

REDNINGSARBEIDE: Hjelpearbeidere fra Singapore og Frankrike søker i ruinene i Nias.