Redder venner fra dopdøden

OSLO S (Dagbladet): Her trener Tommy på å puste liv i et menneske som har fått hjertestans. Førstehjelpskurset er ofte det som skiller en narkoman med flaks fra en narkoman som dør av overdose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29-åringen er bare én av mange som strømmer til teltet som er satt opp på «Plata» ved Oslo S. Plassen er ikke alltid et like hyggelig tilholdssted, men med så mange samlet på et lite område, er man nesten sikret førstehjelp fra andre narkomane dersom man tar en overdose.

- Den siste jeg reddet livet til, var en i familien min. Jeg har vært rein i ti måneder, og hadde min første jul med familien på 24 år, sier Tommy.

Han er så vidt innom «Plata», før han skal på kino med en kamerat som også har funnet veien ut av blindgata. Nå tar han én dag av gangen mens han prøver å holde seg rein. Med et skjevt smil viser han oss mobilen, som har følgende velkomstmelding: «Hei, Tommy. Ha en positiv og nykter dag!».

- Jeg ser meldingen hver dag når jeg våkner. Da tenker jeg: «Du skal ikke ruse deg, Tommy. I hvert fall ikke i dag.»

Kjemperespons

Sosialkonsulent Anita Reiersen og sykepleier Bjørnar Traverso jobber for Oppsøkende koordinerende tjeneste i Rusmiddeletaten, og holder kurs i livreddende førstehjelp hver sommer. To dokker ligger i teltet, og alle som kommer bort, får prøve seg på kunstig åndedrett og hjertekompresjon.

- Vi får kjemperespons, og de er alltid glade for at vi holder kurs. For dem blir dette noe svært alvorlig, og noe de ønsker å lære seg og trene på, sier Reiersen til Dagbladet.

- De vet at de kan ta en uforpliktende prat med oss. Vi kan gi råd og veiledning om hvilke tilbud som finnes, sier hun.

De fleste som holder til på stedet er blandingsmisbrukere, men noen er i ferd med å bygge seg opp igjen ved hjelp av metadon. Alle Dagbladet snakket med er positive til substituttet, som går under betegnelsen «saft» i miljøet. Mange har vært med på kurset før, og har måttet bruke kunnskapen når folk de har vært sammen med, har tatt en overdose av heroin og medikamenter.

- Det er litt ekkelt når de har spytt rundt munnen. Men må du, så må du, sier Bente.

Halvert

Oslo er på europatoppen i antall overdosedødsfall, og bare i fjor var det 115 personer på lista. Så langt i år er tallet halvert i forhold til i fjor.

- Det var en liten økning i mai hvor det trolig var mye sterkt stoff i omløp. Men antallet overdosedødsfall varierer kraftig, og må sees over en lengre periode, sier fungerende sjef Espen Aas ved narkotikaseksjonen i Oslo.

MOTIVERT: Tommy følger nøye med når han får instrukser i førstehjelp fra en fra ambulansetjenesten i Oslo. På «Plata» lærer Tommy å redde liv.