Reddet 100 hagenisser

Hagenissenes frigjøringsfront har slått til igjen. Nå får den beryktede organisasjonen støtte av norske nisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet står uten spor etter at den internasjonale organisasjonen har slått til igjen. Onsdag fant bilister rundt 100 hagenisser som var sluppet løs i en rundkjøring ved katedralen i Saint-Die nordøst i Frankrike.

På stedet erklærte et banner «Frigjør hagenissene - slipp dem tilbake til naturen». Hagenissene hadde blitt holdt i fangenskap i en landsby i nærheten hvor Frigjøringsfronten hadde tatt hånd om dem kvelden før, melder avisa La Liberte de L'Est.

Norsk nisse-støtte

Flere av nissene var plassert slik at de stavet «Fri hagenissene».

Hagenissenes frigjøringsfront har engasjert seg i nissenes frihetskamp flere steder i verden det siste tiåret, men politiet behandler dem som en kriminell organisasjon. Nå får de sterk støtte fra norske nisser.

- Det er klart vi gir vår fulle støtte til Frigjøringsfronten. Ingen norske nisser ville ha funnet seg i å stå som prydgjenstander i en hage. De ville bare gått ut, sier nissen Hansi som ble kjent i Norge gjennom The Julekalender.

Nissekjendisen føler absolutt et slektskap med hagenissene. Hans alter-ego Tore Johansen kan ikke forstå at noen ønsker å holde nisser mot deres egen vilje.

Fengslet Front-leder

- Nisser har ingenting i en hage å gjøre. De skal være ute i skogen og plukke bær, sier Johansen som understreker at han selvfølgelig aldri har hatt noen hagenisse.

Det franske politiet nekter å kommentere den siste hendelsen fordi de frykter smitteeffekten. De trodde The Garden Gnomes Liberation Front, som de heter på engelsk, hadde blitt knekt etter at en av lederne ble fengslet i 1997. Han hadde blitt avslørt under frigjøringen av 150 hagenisser.

Men politiet hadde fyrt opp sigaren for tidlig. Frigjøringsfronten kom fryktelig tilbake i 1998 da de arrangerte en masse-selvmords-aksjon med 11 nisser hengende fra en bro i Øst-Frankrike.

Fant selvmordsbrev

«Når dere leser disse ordene, er vi ikke lenger en del av deres egoistiske verden hvor vi kun tjener som stakkarslig pynt» sto det på et brev som ble funnet like ved.

Det var starten på en ny internasjonal frigjøringsbølge. I januar 1999 reddet de 30 hagenisser som ble holdt mot sin vilje i Normandie. I august samme år slapp de løs et dusin hagenisser som var fanget ved den belgiske grensen.

Frigjort før Sydney-OL

I april 2000 tok Frigjøringsfronten på seg ansvaret for 20 hagenisser som forsvant fra en park i Paris.

- Vi vil frigjøre hagenissene. Vi returnerer dem til deres naturlige omgivelser, ved å slippe dem fri i skogene de aldri skulle blitt kidnappet fra, sa en anonym talsmann den gangen.

En av de mer spektakulære aksjonene fant sted i forkant av Sydney-OL da 150 hagenisser ble stjålet. Like før lekene åpnet, ble de dumpet foran sentralbanken i Sydney.

Politifolk Dagbladet.no har snakket med i Norge, kjenner ikke til at hagenisse-nappingen skal ha nådd hit til lands.

I FANGENSKAP: Disse hagenissene har ennå ikke blitt frigjort av Frigjøringsfronten. De er en del av en fransk hagenisse-utstilling.Arkivfoto: SCANPIX/EPA
STØTTER NISSE-KAMPEN: Ikke bare nåsaene er ute etter nissene, vanlige folk holder dem fanget i hagen. Derfor erklærer nissen Hansi (høyre) norske nissers uforbeholdne støtte til Frigjøringsfronten.Arkivfoto: SCANPIX
KUN TIL PYNT: 2000 hagenisser ble deportert til utstillingen i Bagatelle Park i Paris. Fronten klarte å frigjøre 20 av nissene.Arkivfoto: SCANPIX/REUTERS
TRØSTESLØST LIV: I vær og vind, sol og snø står hagenissene pal til menneskenes forlystelse. I likhet med mange andre frigjørings-bevegelser, møter Hagenissenes frigjøringsfront lite sympati hos myndighetene.Arkivfoto: SCANPIX/EPA