Reddet 20 fra Utøya

Mange norske familier vil sende varme tanker til Marcel Gleffe denne jula. Han reddet et tyvetalls ungdommer opp fra vannet ved Utøya.

REDNINGSHELTEN: Marcel Gleffe reddet opp et tyvetalls ungdommer som svømte for livet bort fra Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli.  Foto:  EPA/BRITTA PEDERSEN
REDNINGSHELTEN: Marcel Gleffe reddet opp et tyvetalls ungdommer som svømte for livet bort fra Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli. Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Taktekkeren hadde jobbet i Norge i to og et halvt år da han sist sommer var på ferie sammen med sine foreldre Walter og Heidrun Gleffe og fem andre fra Tyskland på campingplassen i Utvika. De satt ved bordet foran bobilen og snakket om angrepet mot regjeringskvartalet i Oslo, da de hørte skudd.

- Måtte hjelpe De reiste seg, og hastet mot moloen for å se hva som skjedde. Det var ikke fyrverkeri fra ungdommene på Utøya, men skrik om hjelp og skyting. Avstanden fra moloen og ut til øya er 600 meter.

- Jeg glemmer det aldri. Det ble helt naturlig for meg at vi måtte hjelpe til med å redde ungdommene, sier han.

Marcel Gleffe har tidligere tjenestegjort som soldat, blant annet  i KFOR-styrken i Kosovo. Han hadde hørt en salve fra et automatvåpen på Utøya.

- Jeg kjente igjen lyden fra automatvåpenet med en gang.

Han hentet med seg en kikkert og så snart to ungdommer som svømte fra øya. Deretter la flere på svøm. Gleffe løp tilbake til bobilen og hentet nøklene til en båt han hadde leid, en liten Pioner 15 med 9,9 hestekrefters motor. Da han kom fram til de første ungdommene med båten, ropte de: «Er du politi, er du politi?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer