Reddet 35 liv

Oslo har opplevd den verste overdosehelga hittil i år. Fra fredag ettermiddag til seint lørdag kveld rykket ambulansetjenesten ut 35 ganger for å redde mennesker fra overdosedøden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet advarer sterkt mot å flørte med heroin. I to av tilfellene var overdoser satt på såkalt «jomfrutur» - det vil si av personer som aldri før hadde prøvd stoffet.

- Det virker som det er flere nybegynnere nå. Tendensen er at folk debuterer om sommeren, sier ambulansesjåfør og skiftleder, Jan Erik Beck.

For rent


55 personer er døde av overdose i Oslo hittil i år. Fredag fikk Bergen fikk sitt 11. overdosedødsfall.

Den eksplosive økningen i antallet overdoser kan ha flere årsaker. Mest sannsynlig flommer markedet over av heroin, noe som fører til at misbrukerne setter for store doser med billig stoff. Stoffet kan også være for rent, slik at narkomane får en overdose av den samme mengden stoff de vanligvis bruker.

- Det har vært helt ville tilstander de siste dagene. Og det er ikke noe som tyder på at dette skal gi seg, mener Jan Erik Beck.

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral på Ullevål sykehus mottar alle overdosemeldingene i Oslo.

Operasjonsleder Terje Andresen sier det er sjelden forholdene er så ille som nå. Ambulansepersonellet som rykker ut, har opplevd å gå tom for Narcanti, motgiften mot morfinpreparater.

Ekstremt


- Når nye narkoselgere skal markedsføre seg, blir det ofte solgt for rent stoff. Men vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til denne overdosebølgen, understreker Beck.

- Det kan gå mange dager uten at vi får melding om overdoser, for så å få ekstremt mange i løpet av kort tid, sier han.

Beck mener sammenblandingen av ambulansetjenesten og overdoseteamet kan føre til dødsfall fordi folk rapporterer til feil instans ved overdoser.

- Overdoseteamet gir i etterkant hjelp med plass på avrusningsinstitusjon og andre praktiske gjøremål. Det er ambulansetjenesten som gir akuttmedisinsk hjelp, understreker han.

I Bergen omkom en mann i 30-årene av overdose fredag. Mannen ble funnet på et toalett ved postkontoret på Åsane senter. Hittil i år er 11 personer døde av overdose i Bergen, i fjor var tallet 4. Det verste året hittil var 1996, da 14 bergensere omkom av overdose.

Skremt

Politiet er skremt over flommen av stoff på markedet i Hordaland, og frykter at tallet på overdoseofre skal øke.