LIVSFARLIG: Et kunstig utløst snøskred dundrer ned en sveitisk fjellside. Bildet er tatt i februar i år. Foto: Denis Balibouse / NTB Scanpix
LIVSFARLIG: Et kunstig utløst snøskred dundrer ned en sveitisk fjellside. Bildet er tatt i februar i år. Foto: Denis Balibouse / NTB ScanpixVis mer

Reddet 94 fra snøskred i 2014

Siden den spesifikken snøskredvarslingen varsom.no så dagens lys i januar 2013, er folk blitt stadig flinkere til å sjekke hvordan snøforholdene er i den norske fjellheimen. Det har reddet liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

LANGESUND (Dagbladet): Før snøskredvarslingen, varsom.no, ble lagt inn under NVE i 2009 var varslingsapparatet ustrukturert. I dag er 65 observatører, fordelt på 23 fjellregioner i Norge, ute to til tre ganger i uka for å sjekke forholdene. All informasjon fra disse meldes tilbake til noe som heter regops.no, som igjen sørger for at alle data blir offentlig tilgjengelig. Fire personer jobber full tid med å oppdatere og skrive ut varselet hver dag.

- Vi ser at tjenesten er godt mottatt, og mye brukt. Tilbakemeldingene i 2014 var slik at 94 mennesker, enten de sjøl eller noen de kjenner, unngikk å bli tatt av skred på grunn av varslingen, forteller seksjonssjef Rune Engeset i varsom.no.Engeset legger til at alle mennesker kan bidra med informasjon, og ber om at appen Varsom lastes ned på mobilene og brukes aktivt. Alle data blir gjort tilgjengelig for de som søker informasjon om snø- og skredforhold.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn