Reddet alle -  tapte alt

Runar Todok (45) reddet seks naboer og sin to år gamle datter fra branndøden, men mistet alt han eide. Det verste er at han ikke får igjen ei krone i forsikringspenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Blåbærstien på Nesodden er Runar Todok blitt alles store helt. Naboene som tipset Dagbladet om 45-åringens redningsdåd under storbrannen sist torsdag, er ikke i tvil om at liv ville gått tapt uten hans tapre innsats. Men for Todok ble brannsjokket etterfulgt av et nytt sjokk: Han vil ikke få ei krone igjen for eiendelene han mistet.

-  Moralen er at folk må huske å sjekke forsikringsordningene sine med jevne mellomrom. Jeg trodde alt var i orden, sier Todok.

Massivt flammehav

Trolig var det datterens behov for tørr bleie som forhindret at ingen ble alvorlig skadd da Todoks rekkehusleilighet tok fyr natt til forrige torsdag.

-  Paradoksalt nok hadde jeg sittet og skrevet på branninstruksen til sameiet helt til klokka 00.30. En time etterpå våknet jeg av at datteren min på to og et halvt år ville ha ny bleie. Bare 20 minutter etter bleieskiftet, våknet jeg og hørte støyen fra flammene, sier Todok.

Utenfor inngangsdøra ble han møtt av et flammehav så massivt at det var umulig å komme seg ut. Med datteren på armen, firte han seg to meter ned langs en av stolpene fra terrassen. Da han kom ut, så han at flere av leilighetene i rekka var overtente.

-  Flammene slo over oss. Jeg dundret på dørene og fikk til slutt vekket en familie på fire og et eldre ektepar, sier Todok.

Dobbel forsikring

En time etterpå var det bare aske igjen av tre leiligheter, deriblant Todoks. Bortsett fra mobiltelefonen, underbuksa, tøflene og T-skjorta han gikk i, mistet han alt han eide.

-  Det er helt fantastisk at det gikk så bra med alle fysisk, men det var tungt å oppdage at innboforsikringen ikke var på plass. I 1999 fant nemlig jeg og ekskona ut at vi var dobbelt forsikret. Siden hun hadde en gunstigere forsikringsavtale med sin arbeidsgiver enn det jeg hadde, bestemte vi oss for å si opp min. Da hun skiftet jobb, husket vi ikke på dette, sier Todok.

I dagene etter brannen har han fått masse sympati og støtteerklæringer. Nå flytter han inn hos en god nabo som er på ferie.

-  Jeg kan ikke være bitter, men det var litt tungt å gå igjennom inventarlista, sier Todok.

EN HELT: Runar Todok (45) slapp unna storbrannen med noen skrammer og reddet livet til både datteren og seks naboer. Men alt han eide gikk tapt.
I BRANNRUINER: Tre rekkehus brant ned til grunnen på Nesodden natt til sist torsdag. I asken ligger Runar Todoks piano, 1000 plater, orgelet og gamle familiebilder - alt var uforsikret.