Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet Anne fra omskjæring

Gambieren Babucarr Jammeh trosset familiens ønsker, og reddet datteren Anne Fatoumata (6) fra kjønnslemlestelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Omskjæring er en grusom tradisjon. Jeg har alltid vært imot og sa fra allerede før Anne ble født at hun ikke skulle omskjæres. Flere i familien reagerte og tanta mi fikk sjokk. Men det er jeg som bestemmer over jenta mi. Annes mor er også enig, sier Babucarr Jammeh.

Annes mor, bestemødre, tanter og søskenbarn i Gambia er alle omskåret. Faktisk vet ikke Babucarr om noen kvinner i landsbyen som ikke er kjønnslemlestet.

Gamle damer bestemmer

- Det er en svært gammel tradisjon i den stammen jeg kommer fra, men ingen har noen forklaring på hvorfor alle jenter skal omskjæres. De bare må igjennom det for å unngå å bli mobbet av andre kvinner, og være sikret at noen ønsker å gifte seg med dem, sier Babucarr.

Alle hans fem søstre ble omskåret da de var i 6- 8-årsalderen. Han husker at den ene søsteren var mye syk, men ellers ble omskjæringen og jentenes lidelser holdt godt skjult for guttene.

- Det er de gamle damene i landsbyen som bestemmer og ordner med omskjæringen. Dette er forbudt område for mennene. Men vi kan bety mye i kampen mot omskjæring. Bare hvis imamene og landsbysjefene reiser seg opp og sier at nå er det nok, kan kanskje tradisjonen være mulig å stoppe, mener Babucarr.

Babucarr er i dag gift med norske Eunice Haug Jammeh. Hun husker godt tida før Anne skulle flytte til Norge som treåring.

Positiv til sjekk

- Vi måtte si til Babucarrs familie at vi hadde tenkt å omskjære Anne ved et norsk sykehus. Jeg er fortsatt redd for at noe skal skje henne og har gitt klare instrukser til Babucarr om at han ikke må slippe henne av syne når de er i Gambia, sier Eunice.

Hun og Babucarr er positive til underlivsundersøkelser for å avdekke kjønnslemlestelse.

- Det er umulig å finne ut på andre måter. Hvis Annes underliv sjekkes på 11-årskontrollen, synes jeg det er helt all right, sier Babucarr, som synes nordmenn er naive hvis vi tror at vi kan stoppe den lange tradisjonen med ord.

SOLSTRÅLE: Anne Fatoumata (6) skulle omskjæres, men pappa Babucarr Jamme nektet å følge den gamle skikken til stammen sin i Gambia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media