Reddet av bilde

Rene (45) trodde han skulle dø.

REDNINGEN: Rene Compeans bilde gir ikke mye å gå på. Likevel klarte Ben Kuo å finne ut hvor det ble tatt. Foto: Rene Compean
REDNINGEN: Rene Compeans bilde gir ikke mye å gå på. Likevel klarte Ben Kuo å finne ut hvor det ble tatt. Foto: Rene Compean Vis mer
Publisert

Rene Compean (45) kan takke 47-åringen Ben Kuos svært særegne interesse for at han ble reddet ned fra fjellet etter 27 timer. Med mobilens siste batterikraft sendte han et bilde av beina sine og landskapet rundt, og Kuo klarte å resonnere seg fram til hvor det var tatt, skriver Washington Post.

Tynnkledd

Den godt vante turgåeren befant seg i Angeles nasjonalpark nordøst for Los Angeles 12. april, da han måtte konstatere at han hadde gått seg vill.

45-åringen var bare iført en singlet, shorts og en hettegenser, og befant seg høyt oppe i fjellene, i etter hvert sterk isende vind. Med seg hadde han bare en energibar og en liter vann.

FUNNET: Redningsmannskapene finner Compean høyt oppe i fjellene etter 27 timer. Foto: Los Angeles County Sheriff's Department
FUNNET: Redningsmannskapene finner Compean høyt oppe i fjellene etter 27 timer. Foto: Los Angeles County Sheriff's Department Vis mer

Gjentatte forsøk på å finne veien ut var fåfengte, og Compean begynte å frykte for livet. Han brukte brente trepinner for å skrible «SOS» på fjellsida, og ropte etter hjelp av full kraft. Til ingen nytte.

Med bare 10 prosent batteri igjen gikk 45-åringen opp på en høyde der han oppnådde dekning på én strek. Der tok han to bilder, som han sendte til en venn, ledsaget av teksten «SOS. Mobilen er i ferd med å dø. Jeg har gått meg vill».

Bare det ene bildet - av de sotete beina hans og litt av landskapet rundt - kom igjennom, i svært lav oppløsning. I tillegg var stedsfunsjonen slått av på mobilen.

Tvitret bildet

Sheriffen i LA County iverksatte en stor leteaksjon som pågikk hele kvelden - men uten suksess, ettersom de ikke kunne finne ut hvor Compean befant seg ut fra bildet.

UTROLIG REDNINGSAKSJON: Sørafrikanske dykkere fra DCN finner Harrison Okene etter at han har vært 62 timer på havbunnen i ei luftlomme. Vis mer

Neste dag tvitret sheriffen bildet, med opplysninger om hvor 45-åringens bil ble funnet.

- Ring oss dersom du kjenner igjen området, var oppfordringen.

Utrolig nok fikk de napp, hos Kuo, som satt 10 mil unna og så tweeten.

«Jeg skal vedde på at jeg kan finne stedet», tenkte 47-åringen - som pleier å more seg med å finne ut hvor film- og TV-scener og reklamer er filmet.

- Måtte være på sørsida

Kuo gikk nå metodisk til verks: Han dro fram et satellittkart, og snevret inn det aktuelle området ut fra opplysningen om bilen, som var funnet i nærheten av leirplassen Buckhorn.

Han festet seg ved de grønne flekkene på Compeans bilde.

- Jeg innså at han måtte befinne seg på sørsida, ettersom det knapt er grønne daler på nordsida, forklarer 47-åringen.

Dermed kunne han kraftig snevre inn det aktuelle området til et som liknet terrenget på bildet. Siste steg var å kryss-sjekke bildet med Google Earth og sammenlikne enkeltdetaljer.

- Ved å legge inn klokkeslett og dato for da bildet ble tatt, kan man sammenlikne utseendet med Google Earth. De matchet hverandre, forklarer Kuo.

Takket

47-åringen tvitret nå satellittbildene, og ringte politiet, som sendte ut et helikopter til området han hadde pekt ut.

En drøy kilometer fra Kuos angitte koordinater fant de Compean, som ble reddet ut etter 27 timer.

- Hjelpen fra Ben gjorde det mulig for oss å komme fram til stedet mye tidligere enn vi ville gjort ellers, sier politioverbetjent John Gilbert til Washington Post.

Compean fikk sjansen til å takke Kuo via et Zoom-møte.

- Jeg kan takke deg for at jeg lever, sa 45-åringen til sin redningsmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer