Reddet av EU-sjekken

Nødhjelp på 120 millioner euro redder palestinske myndigheter fra et umiddelbart økonomisk sammenbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): EU-kommisjonen sier dette vil holde de palestinske myndighetene flytende i rundt to måneder.

Utlandet har vært i villrede om man skal fortsette hjelpen til palestinske myndigheter etter den overveldende seieren for Hamas i parlamentsvalget 25. januar.

Israel svarte på valgutfallet med å stanse de månedlige utbetalingene på minst 50 millioner dollar, rundt 340 millioner kroner, som Israel innkrever i skatt, avgifter og toll på palestinernes vegne.

Hvis utlandet stanser hjelpen så snart Hamas overtar regjeringsmakta, kan grunnleggende offentlige tjenester gå i stå.


Uten utenlandsk bistand er ikke myndighetene i stand til å betale lønn til leger, sjukepleiere og andre offentlig ansatte.

Dette er EUs første utbetaling til palestinske myndigheter etter Hamas-seieren.

Men EU har ennå ikke gjort vedtak om hjelpen skal fortsette når Hamas har dannet palestinernes neste regjering. Dette drøftet utenriksministrene i EU i Brussel i går, men det kommer neppe noe vedtak før Hamas har overtatt.

Også EU regner Hamas som en terrorist-organisasjon.

NØDHJELP: Av bevilgningen på 120 millioner euro fra EU, går litt mer en halvparten direkte til FN-organisasjoner som hjelper de fattigste på Gaza og Vestbredden. Her får en palestinsk ungdom nødhjelp fra FNs matvareprogram. Foto: Mohammed Salem, Reuters/Scanpix
NØDHJELP: Av bevilgningen på 120 millioner euro fra EU, går litt mer en halvparten direkte til FN-organisasjoner som hjelper de fattigste på Gaza og Vestbredden. Her får en palestinsk ungdom nødhjelp fra FNs matvareprogram. Foto: Mohammed Salem, Reuters/Scanpix Vis mer

EU ønsker ikke å hjelpe Hamas til å feste sitt politiske grep om palestinerne, særlig ikke så lenge Hamas ikke vil anerkjenne Israel.