REDDET: Mikey Lythcott og Stacey Eno havnet i en skuterulykke i august. Da Lythcott la ut et Facebook-innlegg, fikk han hjelp fra venner verden over. Foto: Privat
REDDET: Mikey Lythcott og Stacey Eno havnet i en skuterulykke i august. Da Lythcott la ut et Facebook-innlegg, fikk han hjelp fra venner verden over. Foto: PrivatVis mer

Havnet i alvorlig ulykke:

Reddet av Facebook-innlegg: «Hjelp. I fare»

Takket være mange år med reising og et globalt nettverk, overlevde Mikey Lythcott og reisefølget trafikkulykken.

Vanligvis er Mikey Lythcotts (36) Facebook-vegg fylt med oppdateringer fra hans mange reiser rundt omkring i verden. Blant annet fra ei strand i Phuket, foran Eiffeltårnet og med en papegøye på skuldra i Lisboa.

På reisene har han fått venner fra alle verdens hjørner som følger med på oppdateringene hans.

I slutten av august ble vennene møtt av et Facebook-innlegg hvor Lythcott beskrev at han var i fare. Det hele førte til en uvanlig redningsaksjon hvor venner fra både Brooklyn, Vancouver, Los Angeles og Praha forsøkte å skaffe ham hjelp.

Selv befant Lythcott seg på Bali i Indonesia.

- Det er uvirkelig at vi overlevde. Det burde jo gått mye verre. Vi burde dødd, sier han til Dagbladet.

Han synes hjelpen han fikk var utrolig.

- Det er utrolig rørende, jeg føler meg ydmyk, og teller lykketreffene jeg har fått, fortsetter han.

Ulykken

Det var denne nødmeldingen Facebook-vennene hans ble møtt med 22. august:

«Hjelp. I fare. Ring politiet.»

Han og venninnen Stacey Eno hadde bare vært noen timer på ferieøya Bali da ulykken skjedde. De kjørte en skuter i byen Ubud da en varebil kjørte forbi dem mens de var på vei opp en bakke.

- Etter at den passerte oss, så jeg at det kom en sving. Jeg bremset som normalt, men bremsene sakket ikke farten, så jeg rakk ikke å svinge unna, beskriver Lythcott.

NØDMELDING: Da Lythcott kom til seg selv på sykehuset, merket han at det var over 200 kommentarer på nødmeldingen. Foto: Skjermdump
NØDMELDING: Da Lythcott kom til seg selv på sykehuset, merket han at det var over 200 kommentarer på nødmeldingen. Foto: Skjermdump Vis mer

- Føltes brukket

Da han kom til seg selv, var det mørkt. Han kunne merke at han lå i en bratt bakke. Brillene var borte, og han kjente at han skled nedover.

Samtidig merket han at han var alvorlig skadd.

- Jeg kunne ikke røre meg, og jeg kunne knapt nok dra meg selv oppover. For hver bevegelse jeg tok, skled jeg, forteller han.

Han ropte etter venninnen. Eno svarte til slutt. Hun kunne heller ikke røre seg, og trodde hun var alvorlig skadd.

Facebook-hjelp

Minnet hans flakket, men han fant ut at han måtte gjøre noe. Merkelig nok hadde telefonen hans blitt liggende i jakkelomma gjennom hele ulykken.

- Jeg fikk på nettet og fikk så vidt dekning, forteller han.

Han la ut meldingen på Facebook. I Brooklyn, New York, satt venninnen Aimee Sparks. Overfor CNN har Sparks beskrevet hvordan hun hjalp til med å redde vennen sin.

- Jeg så posten hans et minutt eller to etter at den ble postet. Jeg jobber hjemmefra, og pleier å ha Facebook oppe. Jeg ble selvfølgelig litt overrasket først, og ble bekymret for at han hadde blitt dopet ned eller kidnappet, forteller hun til CNN.

De to ble kjent i Seattle i 2004, og reiste sammen i Nepal i 2014.

- Jeg kom på at man kan ringe folk på Facebook nå. Jeg tror jeg var den første som snakket med ham, forteller hun.

HADDE ENGLEVAKT: Kvinnen sovnet mens hun kjørte scooter, var farlig nær å frontkollidere med denne traileren. Vis mer Vis mer

Venner verden over

- Det var bra jeg fikk snakket med ham, noen var bekymret for at telefonen hadde blitt stjålet eller hacket. Jeg kunne si at jeg visste at det var ham, at han var skadd og trengte hjelp, sier Sparks.

Lythcotts telefon holdt på å gå tom for batteri, og han klarte bare å skrive med den ene hånda.

- Han sa at han ikke visste hvor han var, han hadde bare våknet opp i skogen. Jeg spurte om han kunne sende meg lokasjonen sin på melding, forteller hun.

Det innebærer at man sender det eksakte punktet hvor man befinner seg, med utsnitt av kartet.

Etter å ha fått tak i den riktige lokasjonen, klarte en annen venn av Lythcott, i Vancouver, å få tak i folk han kjente i Indonesia. En tredje venn i Los Angeles brukte kart på nettet, og kunne se at Lythcott sannsynligvis var ved en foss, og postet det under Facebook-innlegget.

SKADD: Ulykken førte til kraniebrudd, brukket håndledd, punktert lunge og indre blødninger. Men Mikey Lythcott var ved godt mot på sykehuset. Foto: Privat
SKADD: Ulykken førte til kraniebrudd, brukket håndledd, punktert lunge og indre blødninger. Men Mikey Lythcott var ved godt mot på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Redningen

Til slutt nådde det redningsarbeiderne på Bali. En venn i Praha postet det amerikanske konsulatets telefonnummer, mens en i Nederland fikk tak i lokalt politi.

- Flere av Michaels venner postet telefonnumre, så jeg fikk tak i en kvinne på konsulatet. Hun ga meg e-posten sin, og jeg sendte skjermbilder av Michaels lokasjon, forteller Sparks.

Deretter fikk Lythcott selv en telefon fra en mann ved konsulatet, som var på vei for å finne ham.

- Jeg ropte til Stacy at redningsarbeiderne var på vei. Jeg visste ikke hvor lang tid det ville ta, så jeg ville bare gi henne håp, sier han til Dagbladet.

Alvorlig skadd

Etter det som ifølge Lythcott føltes ut som tre-fire timer, ankom endelig redningsarbeiderne ulykkesstedet. Fra sykehussenga tok Lythcott nok en gang til Facebook for oppdatere vennene sine:

«Alvorlig skadd. Skutervrak. På sykehuset. Venter på røntgenresultater og operasjon.»

Til tross for både kraniebrudd, brukket håndledd, punktert lunge og indre blødninger, hadde Lythcott grunn til å smile. Til Dagbladet forteller han at han oppdaget at nødmeldingen hadde fått over 200 kommentarer og var en viktig grunn til at han ble funnet av redningsarbeiderne.

Han forteller at han føler seg mørbanket, men er på bedringens vei.

- Jeg har det mye bedre, og blir sakte, men sikkert bedre. Men det er en lang vei igjen å gå.

Venninnen Eno har det også bra. Hun brakk kjeven, nesa og venstre håndledd. Lythcott er fremdeles på et sykehus på Bali, men skal hjem igjen mandag kveld.

- Jeg er fortsatt overrasket over at personer fra forskjellige steder i verden klarte dette. Jeg er evig takknemlig, avslutter han.