Reddet av fløte og is

Tre år gamle Lasse Horn fikk en ubehagelig start på grillsesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SILSAND (Dagbladet): I verste fall kunne han pådratt seg en livsfarlig kjemisk lungebetennelse.

Flaska han trodde inneholdt vann, viste seg å være noe ganske annet - nemlig tennvæske. Dermed havnet treåringen fra Silsand i Lenvik kommune i Troms på sykehus til observasjon.

Fikk fløte

Etter å ha drukket av det giftige stoffet, slo han klokt nok fast overfor moren Hanne Brustad Horn: «Jeg kan jo ikke lese!»

Hendelsen fant sted da Lasse og mamma dro på tur til ei hytte sammen med venner nylig. Uten at noen la merke til det, fikk treåringen tak i ei flaske med tennvæske. Straks merket de voksne at han begynte å hoste, og skjønte fort at han hadde drukket noe han ikke burde.

- Vi ga ham fløte før vi dro til helsesenteret, forteller mamma Hanne.

FAKTA

Dette gjør du hvis barnet ditt drikker noe farlig

Tennvæske og bensin: Er farlig hvis man får det over i lungesystemet. Greier barnet å svelge det ned, kan det i verste fall få diaré. Barnet bør ikke kaste opp. Gi barnet noe fett. For eksempel fløte eller tran. Begynner det å hoste, må man oppsøke lege.

Blomstergjødsel: Er normalt relativt ufarlig. Det forventes ingen reaksjon.

Såpe/reingjøringsmiddel: Dersom såpa er etsende, som salmiakk, bør man gi barnet godt å drikke og deretter ta kontakt med sykehus. Reingjøringsmidler er ofte forskjellige i innhold, og giftigheten varierer. Er man i tvil, bør man kontakte Giftinformasjonen eller lege.

Rottegift: Får barnet det i seg, kan det få blødninger. Lege bør oppsøkes. Det finnes enkel behandling for dette.

Rødsprit/alkohol: Barn blir fort beruset, og lett alkoholforgiftet. Er det små barn, skal det ikke store mengder til før barnet blir ganske dårlig. Man bør ta kontakt med Giftinformasjonen og/eller lege. Underveis er vann eller annen drikke god medisin.

Men hvis man er i tvil om noe barnet har fått i seg, bør man ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22591300.

Ble trøtt

Underveis fortsatte han å hoste, og ble også veldig trøtt. Derfor ble det rekvirert ambulanse slik at krabaten kunne få sykehusbehandling.

- Men da han oppdaget ambulansen, kviknet han til, forteller Hanne Brustad Horn til Dagbladet.

På helsesenteret fikk Lasse også is, og det etter ordre fra vakthavende lege!

På sykehuset i Tromsø ble det etter hvert slått fast at treåringen ikke hadde fått noen men etter tennvæskeepisoden.

Advarer

Mamma Hanne ber nå folk være oppmerksomme på flasker med farlig innhold, og passe på at korken er skrudd skikkelig igjen. Et annet råd hun har, ifølge Troms Folkeblad, er å be folk la være å tømme slike væsker over på eksempelvis brusflasker.

- Det gikk jo heldigvis bra denne gangen. Men jeg tror også det er viktig at foreldrene gjør det klart for barna at de ikke drikker noe uten å spørre om lov først, fastslår mamma Hanne.

FLAKS: Det gikk bra denne gangen for Lasse Horn (3). Etter å ha drukket tennvæske fikk han servert fløte. Det er helt i tråd med det Giftinformasjonen anbefaler. - Foreldre bør være oppmerksomme på flasker med farlig innhold, mener mamma Hanne Brustad Horn.