Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet av krigen

Astrid Sehl og de tre andre gislene ble befridd så raskt fordi det foregår en stor kenyansk militæraksjon inne i Somalia.

ENDELIG FRIE:  Astrid Sehl og Qurat Ul-Ain Sadazai  fra Norsk gflyktningehjelp endelig i frihet i går etter gisseltakinge i helga. De ble reddet av krigen EPA/DAI KUROKAWA
ENDELIG FRIE: Astrid Sehl og Qurat Ul-Ain Sadazai fra Norsk gflyktningehjelp endelig i frihet i går etter gisseltakinge i helga. De ble reddet av krigen EPA/DAI KUROKAWA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, det ble lettere å befri gislene på grunn av militæroperasjonen. Det er også viktig at kenyanske militære hadde støtte fra somaliske stammer. Stammer som er motstandere av al-Shabaab, sier Cindy Horst ved Fredsfoskningsinstituttet, PRIO. Hun har jobbet i mange år som forsker i leirene i Dadaab, der Astrid Sehl og de andre ble kidnappet.

Meldt om skuddveksling
Flyktningehjelpen, der de fire som ble kidnappet jobber, visste i går veldig lite om selve aksjonen som førte til at deres medarbeidere ble satt fri. Men utenlandssjef Toril Brekke antyder det samme som Cindy Horst.

- Det er åpenbart at Kenya har mer kontroll i området på grunn av militæroperasjonen enn de normalt har, sier Brekke.
Kenya startet sin militæroperasjon i fjor høst fordi de ikke lenger fant seg i terroraksjoner og bortføringer i Kenya fra den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab, som har tilknytning til al-Qaida.

Den Kanyanske avisa The Nation skrev i går at de fire gislene fra Norsk folkehjelp ble befridd etter en skuddveksling der styrker fra både den kenyanske hæren, og den somaliske regjeringshæren deltok. Kenyansk TV meldte også om skuddveksling der et medlem av al-Shabaab ble drept.

Hjelp fra Somalia
Generalsekretæren i Norsk flyktningehjelp, Elisabeth Rasmusson, hadde i går ingen informasjon om hvem kidnapperna er, eller om det var økonomiske eller politiske motiver som gjorde Astrid Sehl og de tre andre til gisler.

- Vi vet ikke hvem som står bak, eller om det er politiske eller økonomiske motiver, sa Rasmusson, som var veldig lettet og glad over at hennes ansatte var fri og i sikkerhet.

Cindy Horst vil heller ikke spekulere i om det var al-Shabab, eller en stamme som ville ha penger, som sto bak bortføringen. Men hun tror somaliske hjelpere var helt avgjørende for å finne Astrid Sehl og de andre, som var på somalisk side av grensa da de ble satt fri.

- Den kenyanske hæren samarbeider med stammer på somalisk side som også vil bekjempe al-Shabaab. Det er trolig disse, og ikke somaliske regjeringssoldater, som har hjuplet til med å finne å befri gislene, sier Horst.

Hun mener imidlertid at det kenyanske felttoger inn i Somalia ikke bare ble redningen for gislene fra Norsk folkehjelp. Hun mener militæroperasjonen også kan være grunnen til at de i første omgang ble tatt.

- Sikkerhetsoperasjonen kan være den direkte grunnen til kidnappingen, sier Horst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling