REDDET: Amerikanske Jessica Buchanon og danske Poul Hagen Thisted ble reddet av amerikanske Nacy Seals-soldater etter tre måneder i fangenskap hos pirater i Somalia. Foto: AP Photo/Danish Refugee Council
REDDET: Amerikanske Jessica Buchanon og danske Poul Hagen Thisted ble reddet av amerikanske Nacy Seals-soldater etter tre måneder i fangenskap hos pirater i Somalia. Foto: AP Photo/Danish Refugee CouncilVis mer

Reddet av Navy Seals-enheten som drepte bin Laden

- Dette er et signal til verden om at USA vil stå sterkt imot enhver trussel mot vårt folk, sier Obama

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter tre måneder som gissler hos somalske pirater ble danske Poul Hagen Thisted og amerikanske Jessica Buchanon reddet av amerikanske Navy Seals-soldater i dag.

Navy Seals-soldatener landet i piratleiren med helikopter og fikk reddet Thisted og Buchanon etter en skuddveksling med piratene.

Ifølge CBS News skal en offentlig tjenestemann ha fortalt at et av teamene som reddet Thisted og Buchanon er den samme enheten som utførte oppdraget hvor Osama bin Laden ble drept i Pakistan i mai 2011.

- Dette er enda et signal til verden om at USA vil stå sterkt imot enhver trussel mot vårt folk, sa president Barack Obama i en pressemelding etter redningsaksjonen.

Flydd til Djibouti De to kollegaene ble i oktober 2011 kidnappet fra byen Galkayo i Galmudu-regionen hvor de arbeidet for Danish Demining Group (DDG), som er en del av Dansk Flyktninghjelp.

Ni pirater skal ha blitt drept under operasjonen, mens fem ble tatt til fange. Ingen amerikanske soldater skal ha blitt skadd.

Dansk flyktninghjelp har bekreftet at både Buchanan og Thisted nå befinner seg på et trygt sted. De skal ha blitt flydd til nabolandet Djibouti hvor USA har sin eneste militære base på kontinentet.

Både amerikanske og franske militærstyrker har tidligere deltatt i lignende operasjoner til sjøs, men angrep på piratbaser er veldig sjeldne.

- De er mafia - Det er omtrent 12 amerikanske helikoptre i Galkayo. Vi takker USA. Pirater har ødelagt for freden og etikken i hele regionen. De er mafia, sier Mohamed Ahmed Alim, leder for Galmudug-regionen, til nyhetsbyrået Reuters.

Selv befinner han seg nå i Hobyo hvor han forhandler med pirater om å slippe fri en amerikansk journalist som ble tatt til fange på søndag.

En amerikansk journalist, flere sjømenn fra India, Sør-Korea, Filippinene og Danmark, samt en britisk turist sitter fortsatt fanget i Somalia.

Tidligere denne måneden kom det rapporter om at Buchanon skal ha fått en nyreinfeksjon, og Danmarks utenriksminister, Villy Sovndal, har uttalt at det skal ha vært et av gisslenes dårlige helsetilstand som til slutt fikk Washington til å handle.

Sovndal undertreker at operasjonen ikke nødvendigvis åpner for at man vi se flere lignende operasjoner i fremtiden.

REDDET GISSLENE: Det skal ha vært den samme enheten som drepte Osama bin Laden i mai som reddet Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan fra pirater i Somalia. Her trener Navy Seal-soldater i Coronado i California. Foto: AFP PHOTO / US NAVY
REDDET GISSLENE: Det skal ha vært den samme enheten som drepte Osama bin Laden i mai som reddet Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan fra pirater i Somalia. Her trener Navy Seal-soldater i Coronado i California. Foto: AFP PHOTO / US NAVY Vis mer