Reddet av ny kreftpille

I november fikk Gunhild Kittelsen (54) fra Larvik dødsdommen: Hun hadde blodkreft, og legene ga henne bare et par måneder igjen å leve. Nå er kreften borte - takket være en ny type kreftpille, som slett ikke skulle virket på Kittelsen. - Det er helt utrolig at jeg lever, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trodde aldri jeg skulle fylle 54 år, sier Gunhild Kittelsen. Det er en sprudlende og sommerbrun dame vi møter på Rikshospitalet i Oslo. Ingen vil tro at hun var dødssyk av blodkreft for bare seks måneder siden.

- Jeg tar ingenting som en selvfølge, men det er klart jeg er veldig optimistisk. Forhåpentlig er jeg tilbake i jobb som vernepleier fra august, smiler Gunhild.

Slapp og sliten

Våren 2000 følte Gunhild Kittelsen seg slapp og sliten. Bihulebetennelsene kom og gikk. Antibiotikaen sluttet å virke.

- Jeg ble helt knust da jeg fikk diagnosen. De første dagene lå jeg bare på sofaen og stirret i taket. Jeg ville ikke tro det, forteller Gunhild. Hun er en av om lag 50 personer i Norge som hvert år får diagnosen kronisk myelogen leukemi (KML). Eneste kurerende behandlingsmetode er beinmargstransplantasjon. Ventetida er lang og utredningen krevende. Først ett år etter at Gunhild fikk kreftdiagnosen, kunne hun motta frisk beinmarg fra broren. 12 dager etter transplantasjonen begynte donorcellenes kamp mot kreftcellene, og Gunhilds kamp for å komme tilbake til livet.

- Gryende nytt hår, nye negler, ny stemme. På kraftløse bein var jeg grenseløst takknemlig over å ha fått livet tilbake, og over igjen å kunne glede meg sammen med barn og barnebarn, sier Gunhild.

Kortvarig glede

Men gleden ble kort. Et halvt år etter transplantasjonen, var brorens friske donorceller nærmest utryddet. Gunhild var dårligere enn noen gang. Sykdommen var i siste stadium: blastkrisen.

- Det var som å få kreft på nytt. Jeg fikk nok et sjokk og var livredd, sier Gunhild. At hun kom i blastkrise bare seks måneder etter transplantasjonen, betegner overlege Lorentz Brinch ved Rikshospitalets seksjon for blodsykdommer, som meget spesielt.

- Blastkrisen er en akutt form for leukemi, som utvikles etter gjennomsnittlig fem til seks år hos pasienter som ikke transplanteres. Tilstanden er svært alvorlig. Mange pasienter dør i løpet av et par måneder, selv med behandling, sier Brinch. Han betegner Gunhild Kittelsens prognose da som meget dårlig.

- Det finnes per i dag ingen gode etablerte behandlingsmetoder for pasienter i hennes situasjon, sier Brinch. I verste fall ville hun dø. I beste fall kunne hun prøve Glivec, en ny type kreftpille som foreløpig er lite utprøvd i Norge.

- Medisinen har vært kjent noen år, men den er egentlig beregnet på kronisk myelogen leukemi i en rolig fase. Det var derfor knyttet stor spenning til effekten den ville ha på Gunhild Kittelsen. Hun er den første her til lands som har fått denne behandlingen etter transplantasjon, sier overlege Brinch.

Behandlingen kombineres med overføring av en spesiell type hvite blodlegemer, lymfocytter, fra beinmargsgiveren. «Cocktailen» har gjort underverker for Kittelsen. Seks måneder etter behandlingsstart, er kreftcellene borte. Både hun og ektemannen Ulf lovpriser dr. Brinch og teamet på Rikshospitalet.

- Hadde det ikke vært for dette tilbudet, hadde ikke Gunhild levd i dag, sier Ulf.

Selv om erfaringene med Glivec så langt er overveldende, er dr. Lorentz Brinch nøktern optimist:

- Først når vi har fått testet medisinen over lang tid, kan vi vite med sikkerhet om den holder hva den lover, sier han.

OPTIMISTISK: Siden Gunhild Kittelsen fikk diagnosen kronisk myelogen leukemi (KML) for to år siden, har hun vært gjennom 14 beinmargsprøver. Hun takker overlege Lorentz Brinch og hans team ved seksjon for blodsykdommer på Rikshospitalet for at hun har fått være prøvekanin.