Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet av pappa

BODØ/SALTDAL (Dagbladet): Lille Mats (20 mnd.) falt ut i den iskalde, flomstore elva, og ble dratt av gårde under vann. 600 meter lenger nede ble den bevisstløse vesle pjokken reddet av pappa - i siste sekund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet utspant seg ved Vassbotnelva i Saltdal pinseaften.

Drøyt halvannet år gamle Mats var bevisstløs og hadde en kroppstemperatur på under 33 grader etter ferden nedover elva. Da hadde han blant annet passert gjennom et tre meter langt rør.

Hele den 600 meter lange og ville ferden pågikk trolig i tre minutter.

- Mats er en mirakelgutt, slår pappa Jim Olsen Vassbotn fast. Hans snarrådighet berget trolig sønnens liv. Slik skjedde uhellet:
- Vi var på besøk hos konas foreldre, og alle var ute på tunet sammen med Mats og storesøster Isabell (8). Vi tok øynene fra vår lynkjappe krabat i kanskje ti sekunder. Det var nok til at han forsvant, forteller Jim og Ingunn. Bak låven renner Vassbotnelva. Til vanlig en kraftig bekk - men denne dagen en vill og vårkåt elv.

Trodde han satt fast

De fire voksne spredte seg. Mamme Ingunn ringte 113. Pappa Jim tok elva.

- Jeg løp langs elvas krinkler og kroker. Da jeg kom til et rør, trodde jeg Mats satt fast der. Jeg løp fram og tilbake som en gal mellom røråpningene, sier 35-åringen. Etter hvert hørte han en nabo rope lenger nede:

- Ungen hadde rent forbi ham i elva. I den sterke strømmen hadde taket glippet for ham.

Tobarnsfaren skjønte at det sto om sekunder. Han tok en råsjanse:

- Jeg satset på at Mats ikke ville hekte seg fast, og tok en snarvei direkte til elvemunningen. Jeg løp for livet. Akkurat i det jeg nådde fram, så jeg en bylt komme seilende under vann. Jeg hoppet etter, og det var virkelig Mats.

Han fløt urørlig - med ansiktet ned, forteller pappa.

Han tok ungen opp, rev av ham klærne og holdt ham opp ned.

- Jeg strøk ham hardt over ryggen. Det kom litt vann og slim. Jeg la ham ned på bakken. Da hostet han - og jeg skjønte at det var liv i den vesle kroppen.

Liten hardhaus

Den 20 måneder gamle hardhausen var gul og blå etter sammenstøt med elvesteiner og rør. Kroppstemperaturen kan ha vært nede i 32 grader - den var 33 en halvtime seinere. Men allerede i ambulansen - på vei mot Bodø - kløp han pappa i nesa og sa:

- Tut-tut, Mø! Og klokken seks neste morgen - på barneavdelingen ved Nordland Sentralsykerhus - var guttungen i full aktivitet.

Foreldrene tror de har babysvømminga å takke for at Mads fortsatt har evne til å lukke luftveiene under vann:

- Det instinktet skulle normalt ikke vært der lenger.

Ingunn og Jim Olsen Vassbotn ønsker gjennom Dagbladet å takke ambulansepersonalet.

HELT: Lille Mats ble ført 600 meter nedover den iskalde elva. Pappa Jim løp etter og hoppet uti. Sønnen overlevde takket være pappas innsats.