Reddet av rosenkål

Per Ivar Winsnes (31) holdt på å blø i hjel, men hans snartenkte samboer Eva Karin Aune (36) reddet livet hans med to poser frossen rosenkål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan takke Eva Karin og Frionors frosne grønnsaker for at jeg lever i dag, sier den 31 år gamle maskinkjøreren til Dagbladet.

Han sitter ved kjøkkenbordet hjemme på Kotsøy i Midtre Gauldal kommune, cirka sju mil sør for Trondheim. Historien han forteller er utrolig, men like fullt helt sann.

Hull på pulsåre

Det begynte med at han fikk operert bort mandlene torsdag for to uker siden. Inngrepet ble foretatt ved en klinikk i Trondheim, og av frykt for blødning sov han den første natta på hotell i byen.

Han var tilbake i heimen, da han søndagen etter kjente at han fikk noe blod i munnen.

- Jeg gikk på toalettet for å spytte, da jeg så at blodet bare rant ut av meg. Samtidig holdt jeg på å kveles av blodet som størknet ytterst i munnen. Det var helt jævlig.

Per Ivar Winsnes sto og hang over doskåla, mens blodet silte ut av munnen. Det han ikke visste var at det hadde gått hull på ei pulsåre inne i halsen.

Samtidig reagerte hans samboer med en gang med å ringe 113. Hun fikk lagt kjæresten i stabilt sideleie, og hentet ut to poser av Frionors frosne rosenkål fra fryseren. Posene brukte hun til å kjøle ned Per Ivars hals.

Mistet 2,5 liter

- Jeg vet ikke hva jeg tenkte. Alt gikk så fort. Jeg tror jeg handlet sånn fordi jeg bare måtte gjøre det, sier Eva Karin Aune.

Kanskje hadde det også noe med hennes mangeårige virke som pleieassistent å gjøre. Hun er vant til å reagere når folk blir syke.

Det tok 30- 40 minutter før ambulansen kom, og den medfølgende legen kunne ingenting gjøre. I mellomtida hadde Eva Karin kontaktet Luftambulansen som var på stedet fem minutter seinere.

- Det var Luftambulansen som fikk meg til Regionsykehuset i Trondheim. De gjorde en fantastisk jobb, sier Per Ivar.

Mens han var i lufta, kjørte en engstelig Eva Karin etter i bil.

- Jeg var redd jeg skulle miste ham. Han hadde blødd så forferdelig mye, sier hun.

Vel framme ved regionsykehuset, ble Per Ivar Winsnes lagt på operasjonsbordet for å få sydd sammen pulsåra. Samtidig ble det sugd opp 1,5 liter blod fra magen hans. Totalt hadde han mistet 2,5 liter blod.

Operasjonen var vellykket og sist mandag kunne han reise tilbake til Kotsøy, der han nå er i ferd med å komme seg. Han er foreløpig sykemeldt fram til 20. mai.

- Legen som foretok operasjonen sa at Per Ivar ikke ville ha greid seg hvis han ikke var blitt lagt i stabilt sideleie og fått nedkjølt halsen, sier Eva Karin Aune.

Hun henter fram de to små rosenkålposene som fortsatt ligger i fryseren. Den ene av dem har et hull etter livredderjobben for to uker siden.

- Eva Karin skal ha utrolig mye ros for at hun handlet så raskt og klartenkt. Det er jeg veldig, veldig glad for i dag, sier Per Ivar Winsnes.

<B>VAR REDD:</B> Fra fryseren hentet Eva Karin to poser frosne rosenkål, da samboeren Per Ivar plutselig fikk voldsomme blødninger i halsen.