Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet av sjåføren

I dette utbrente vraket satt det fem passasjerer. Bussjåføren reddet livet deres med sin snarrådige innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO/SOGNDAL (Dagbladet): Sjåføren oppdaget røykutvikling i rutebussen da den var på vei ut av Bergstunnelen et par mil nord for Sogndal ved 09.30-tida i går. Om lag fem hundre meter lenger framme skulle bussen inn i den sju kilometer lange Frudalstunnelen.

- Sjåføren mistet trekkrafta på vei ut av Bergstunnelen. Samtidig merket han røykutvikling langt bak i bussen. Han vrengte derfor kjøretøyet inn på en utkikksplass mellom tunnelene, sier direktør Jon B. Nesje i Nordfjord og Sunnmøre Billag til Dagbladet.

Da bussen sto stille, jaget sjåføren de fem passasjerene ut av kjøretøyet. Det reddet høyst sannsynlig livene deres.

- Kunne gått ille

Øyvind Festø (21) priser seg lykkelig over at sjåføren stanset bussen før han kjørte inn i Frudalstunnelen, som er lang og har en relativt bratt stigning. Det siste kunne blitt skjebnesvangert dersom infernoet hadde brutt ut i tunnelen og trekkrafta var borte i bussen.

- Hadde vi kjørt inn i den tunnelen, kunne dette ha gått riktig ille, mener Festø.

Bare rammeverket sto igjen da den voldsomme brannen sloknet.

21-åringen fra Volda var på vei til semesterstart ved Høgskolen i Sogndal. Han lå og sov på et av de bakerste setene og våknet først da sjåføren kjørte ut i veiskulderen etter den knappe tre kilometer lange Bergstunnelen.

- Sjåføren ropte at alle måtte komme seg ut så fort som mulig. Jeg kjente da litt røyklukt inne i bussen, men det var egentlig ikke så ille. Det var først da jeg kom ut av bussen etter de fire andre - og så røyken som veltet ut - at jeg forsto alvoret, sier Festø.

Takket være sjåførens snarrådighet fikk de fem passasjerene også med seg bagasjen sin.

- I løpet av få minutter var bakdelen av bussen overtent. Det tok toppen 30 minutter før hele bussen var borte. Bare litt av skallet sto igjen. En helt utrolig røyk- og varmeutvikling, forteller Festø.

Alarmplan

Bussjåføren ønsket i går ikke å snakke med media.

- Han sørget for å få passasjerene ut og i sikkerhet. Vi har en alarmplan som sjåførene skal følge hvis det oppstår en alvorlige trafikkulykke eller brann. Sjåføren handlet helt etter planen. Han gjorde en god jobb, sier direktør Nesje.

Politioverbetjent Einar Christensen karakteriserer ulykken som skremmende:

- Det å se en hel buss gå opp i røyk gjør inntrykk. Man kan jo bare tenke seg hva som hadde skjedd om brannen hadde oppstått inne i den lange og bratte Frudalstunnelen, sier han.

VOLDSOM BRANN: Både sjåføren og fem passasjerer kom uskadd fra den voldsomme brannen, som brøt ut akkurat idet bussen kom ut av én tunnel og var på vei inn i den neste. - Dette kunne gått langt verre. Jeg berømmer sjåføren, sier direktør Jon B. Nesje i Nordfjord og Sunnmøre Billag.