Reddet av skinnbelte

I morgen begynner rettssaken mot drapsmannen etter trikkedrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare tilfeldigheter gjorde at ikke flere mistet livet da den psykotiske 41-åringen hogg rundt seg med rambokniv på trikken i Oslo i fjor. En kvinne kan takke et skinnbelte for at hun berget livet.

Tirsdag starter rettssaken mot norsksomalieren som er tiltalt for drap og fem drapsforsøk på oslotrikken 3. august i fjor.

– Min klient ser fram til at saken kommer opp for retten slik at han kan få det hele overstått. Samtidig gruer han seg fordi han kan ha forvoldt så mye lidelse for så mange personer, sier den 41 år gamle mannens forsvarer, Heidi Bache-Wiig til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

23-åring døde
Det befant seg over 100 passasjerer på 17-trikken som var på vei mot Rikshospitalet da skrekkscenariet brøt løs.

En 23 år gammel mann fra Skien døde av knivskadene. Tre andre menn og to kvinner ble etterlatt med store knivsår da 41-åringen flyktet fra åstedet.

Den ene av kvinnene ble knivstukket i venstre side, men slapp unna med mindre skader. Ifølge påtalemyndigheten lyktes ikke 41-åringen i å drepe henne fordi den store kniven traff kvinnens skinnbelte, noe som gjorde at skaden ikke ble dødelig.

To av de andre, en mann og en kvinne, ble påført dødelige skader. Men ofrenes liv ble reddet fordi de raskt kom under legebehandling. Kvinnen ble knivstukket i brystet og påført tre hull i høyre hjertekammer. Mannen ble stukket i siden og blant annet påført skade på venstre nyre.

Slipper fengselsstraff

41-åringen knyttes til ugjerningene av tekniske bevis og vitnebeskrivelser, men hevder selv han ikke har noen erindring om de grufulle hendelsene. Han vil ikke erkjenne skyld for det som skjedde.

ÅSTED: Daglig tar tusenvis av passasjerer 17-trikken i Oslo. I fjor ble tilfeldige passasjerer ofre da den psykotiske mannen trakk kniv om bord på den tettpakkede trikken. Foto: SCANPIX
ÅSTED: Daglig tar tusenvis av passasjerer 17-trikken i Oslo. I fjor ble tilfeldige passasjerer ofre da den psykotiske mannen trakk kniv om bord på den tettpakkede trikken. Foto: SCANPIX Vis mer

Siden rettspsykiaterne har konkludert med at tiltalte var psykotisk da han gikk amok med en kniv på trikken, kan han ikke straffes i vanlig forstand, men han kan dømmes til tvungent psykisk helsevern. Denne bestemmelsen brukes for å beskytte samfunnet mot personer som er så syke at de kan være farlige for andre.

Bache-Wiig er enig i avgjørelsen som er tatt om at hennes klient vil slippe fengsel.

– Men vi ønsker at han skal dømmes til fortsatt tvangsinnleggelse slik han har i dag. Her er det pasientens behandling som blir tillagt større vekt enn ved tvungent psykisk helsevern der hensynet til samfunnet er viktigst, understreker Bache-Wiig.

Fått behandling

I tiden etter den tragiske hendelsen på trikken har den tiltalte 41-åringen vært innlagt på Dikemark sykehus i Asker der han har fått behandling og medisiner.

– Han er nå nesten symptomfri for schizofreni og føler en stor lettelse over at han ikke lenger hører stemmer i hodet. Ønsket hans er fortsatt å få være til behandling på Dikemark, sier Bache-Wiig.

(ANB)