Reddet av støvsuger

En 70 år gammel japaner ble nesten kvalt, da han satte en riskake i halsen under et nyttårsselskap. Men mannens datter grep resolutt støvsugeren, fikk sugd kaken ut, og reddet dermed farens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mochi, en kake bakt på klebrig ris, er tradisjonsrik nyttårsmat i Japan. Men fordi slike kaker sveller opp i munnen og lett setter seg fast i spiserøret, har eldre mennesker flere ganger blitt kvalt av disse kakene.

Problemet er så alvorlig, at den japanske regjering før nyttår sendte ut en offisiell advarsel mot uforsiktig mochi-spising. Advarselen rettet seg ikke bare mot de eldre, men også mot foreldre med små barn, som fikk beskjed om at barna helst ikke burde få kakene.

Den 70 år gamle japaneren fra den nordlige hovedøya Hokkaido greide seg altså takket være at datteren hadde en støvsuger for hånden. Men en lokal helsetjenestemann advarer mot å tro at denne metoden vil fungere i alle slike tilfeller.

For selv om riskaken lar seg fjerne, kan støvsugerrøret gjøre alvorlig skade på spiserør og andre indre organer. Det aller beste og tryggeste er nok å finne seg noe annet å spise når man skal feire nyttår, sier tjenestemannen.

(NTB)