Reddet av Syden-ferie

LILLESTRØM (Dagbladet): De skulle drepe drosjesjåfør Kai Tommy Skoglund, men fant ham ikke. Da drepte de drosjesjåfør Thomas Knutsen i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forklarte en 23-år gammel bensinstasjonsbetjent som står tiltalt for overlagt drap i Nedre Romerike herredsrett i går.

Han var blek - tydelig preget av alvoret, og sa at han angret.

- I 13 måneder har jeg tenkt på det som skjedde. Det er uvirkelig, sa han.

23-åringen la skylda for at det skjedde på en jevnaldredne ex-drosjesjåfør som skal ha truet og presset ham til kriminelle handlinger. Blant annet ved å kalle ham «pingla» og mobbe ham.

- Jeg var livredd for mitt eget og mine brødres liv. Han skulle drepe alle som gikk i mot ham, sa 23-åringen.

Dødslista

At betjenten etterhvert hadde blitt lurt av sjåføren til å tro at denne var «leder av den norske mafia» og skarpskodd voldskriminell, sto sentralt i 23-åringens forklaring.

En natt ved juletider 1998 skal sjåføren ha dukket opp på bensinstasjonen der 23-åringen jobbet med et papir merket dødsliste i store bokstaver. På lista var drosjesjåfører, politimenn og andre - noen rangert med tall.

Han rev i stykker lista, men sa i går at drosjesjåfør Kai Tommy Skoglund sto høyt oppe på den. Skoglund skulle drepes fordi han hadde opplysninger som kunne sende «mafialederen» i fengsel.

Ikke forundret

Det var først i går at Kai Tommy Skoglund fikk vite at han kunne ha blitt drept, men at Lanzarote-reisen reddet ham.

- Min første tanke var at det ikke forundret meg at jeg sto på den lista. Det hadde jeg mistanke om, sier Skoglund.

Den drapstiltalte sjåføren hadde plaget en kvinne Skoglund var bekjent av, og Skoglund ba sjåføren holde seg unna henne.

- Han tok det ille opp. På et tidspunkt sa jeg: Du får be mafiaen om å ta meg. Jeg trodde ikke på det mafiastyret han fortalte om. Jeg sa det til politiet også: Han lever i sin egen verden. Han er blitt sprø, forteller Skoglund.

  • I dag skal den drapstiltalte sjåføren forklare seg.

Drapsnatta

Natt til 27. januar dro de ut for å lete etter Skoglund, men fant ham ikke. Men Thomas Knutsen sendte tekstmelding om at han var på Solli plass.

«Mafialederens» motiv for å drepe Knutsen var en usann historie om mislykket narkotikatransport. Det er uklart om Knutsen sto på dødslista.

Bensinstasjonsbetjenten ladet pistolen, stakk den i bukselinningen, kledde på seg latexhansker og satte seg inn i drosjen bak Knutsen. Ved 03-tida stanset Knutsen i Rusveien på Rotnes i Nittedal, skrudde på coupélyset og snudde seg mot betjenten.

- Da skjøt jeg, sa 23-åringen - som mener at han aldri tok en klar bestemmelse om å drepe Knutsen.

Han sa han til siste sekund holdt penger klare til å betale for seg.

ajw@dagbladet.no