Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet av traktor

Marianne Tangen og Berit Aker måtte sammen med resten av naboene hentes ut fra husene sine i skuffa på en traktor.

FLYKTET FRA BOLIGFELT: Marianne Tangen (t.h. med hund) og Berit Aker (med ryggsekk) bor vanligvis i et fredelig boligfelt i Kvam sentrum. I går havnet de midt i flommen - og måtte fraktes vekk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLYKTET FRA BOLIGFELT: Marianne Tangen (t.h. med hund) og Berit Aker (med ryggsekk) bor vanligvis i et fredelig boligfelt i Kvam sentrum. I går havnet de midt i flommen - og måtte fraktes vekk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVAM (Dagbladet): For Marianne Tangen ble gårsdagen en dag hun sendt glemmer. Hun bor i et vanligvis trygt og rolig boligfelt midt i Kvam sentrum i Gudbrandsdalen, men i går la huset hennes plutselig midt i en elv av flomvann og leire.

- Jeg sto på verandaen og kom ingen sted. Det var vann over alt. Det flommet nedover skråningen og inn i hagen og brakte med seg alt fra kvister til svære bildekk, foreller hun til Dagbladet.

En mindre bekk som renner i nærheten av boligfeltet, klarte ikke å ta unna for alt regnet som har vært i Gudbrandsdalen det siste døgnet, i tillegg til store mengder smeltevann fra fjellet. Den tok et nytt løp. Dro med seg trær, skur og stein og flommet inn over boligfeltet.

Evakuert Både Marianne Tangen og Berit Aker, som bor i det samme boligfeltet, var redd for at flommen skulle ta med seg husene deres.

- Jeg pleier vanligvis ikke å være skvetten, men det var ubehagelig, sier Berit Aker.

Også politiet fryktet at det kunne gå med hus. Hele nabolaget ble evakuert; Marianne Tangen og Berit Aker og flere andre ble hentet i skuffa på en traktor som kom seg fram i vannmassene.

Natta tilbragte de på Sinclair hotell i Kvam hvor mange av de evakuerte har fått en midlertidig bolig.

- Totalt er i underkant av 70 stykker evakuert fra Kvam, sier Pål Berg-Johnsen, leder av kriseteamet.

Det har gått utallige jordras over hele Gudbrandsdalen. Over alt har små bekker vokst seg store, tatt nye løp og revet med seg  vegetasjon og bygninger.

Gudbrandsdalslågen, som går gjennom dalen har også steget dramatisk det siste døgnet. Resultatet har vært oversvømte bygninger, jorder og veier. Også Dovrebanen måtte stenge på grunn av flommen.

Hentet med helikopter Ekteparet Ruth og Kjell Innli var på hyttetur på Kvamsfjellet da de ble fanget mellom en rekke ras.

- Det var så dårlig vær, så vi tenkte vi skulle dra ned til sentrum. Da vi kjørte nedover kom det plutselig et ras som sperret veien foran oss. Vi prøvde å snu, men da raste det bak oss også, forteller de.

Midt mellom rasene ble ekteparet stående sammen med et annet par i en annen bil, mens de hørte og så at det gikk flere ras i området.
Som om ikke det var nok, virket ikke mobiltelefonene.

Heldigvis klarte de å nå politiets nødnummer.

Etter ni timers venting kom det endelig et helikopter. Mannskapet firte seg ned fra lufta og heiste dem opp.

- Det var temmelig ekkelt. I grunn var det bare flaks at vi ikke ble tatt av et ras på vei ned, sier Ruth.

De evakuerte har vært preget, men har tatt situasjonen fint, sier leder av kriseteamet i kommunen, lege Pål Berg-Johnsen.

- De er veldig opptatt av når de kan flytte hjem, og håper at det ikke kommer mer regn,sier han.

FLOM I GUDBRANDSDALEN Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLOM I GUDBRANDSDALEN Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer