Reddet diplomatfrue fra arresten

Kona til ambassadetoppen stjal et par jeans og ble tatt for butikktyveri. Det fikset de hemmelige norske agentene, ifølge Dagbladets kilder.

FLYTTET UT DA TV2 BLE FOR NÆRGÅENDE: Overvåking av området rundt den amerikanske ambassaden i Oslo ble gjort av den såkalte SDU-enheten i bygningen det står Scandic på. Her jobbet norske ekspolitimenn på oppdrag fra Den amerikanske ambassade (i forgrunnen). Lokalet skulle holdes hemmelig og agentenes tilknytning til ambassaden prøvde man å skjule så godt man kunne. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FLYTTET UT DA TV2 BLE FOR NÆRGÅENDE: Overvåking av området rundt den amerikanske ambassaden i Oslo ble gjort av den såkalte SDU-enheten i bygningen det står Scandic på. Her jobbet norske ekspolitimenn på oppdrag fra Den amerikanske ambassade (i forgrunnen). Lokalet skulle holdes hemmelig og agentenes tilknytning til ambassaden prøvde man å skjule så godt man kunne. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Rundt klokka 12.45 i dag informerer Knut Storberget Stortinget om saken, følg det live hos oss.

• Leif Karsten Hansen om det indre livet i SDU

Ekspolitimennene som jobbet for Den amerikanske ambassaden ble brukt til mer enn «kjedelig» sikkerhetsarbeid. Da kona til toppdiplomaten ble tatt med to par jeans, tok en av de hemmlige agentene grep slik at saken aldri ble registrert hos politiet.

Dagbladet har møtt en rekke personer med unikt kjennskap til interne forholdene ved ambassaden i Oslo, og den omstridte sikkerhets- og etterretningsgruppa «Surveillance Detection Unit» (SDU).

Butikktyveriet er bare en av flere saker kilder med kjennskap til interne forhold ved ambassaden forteller de norske ekspolitimennene måtte ordne opp i.

— I 1999 ble kona til en av sjefene ved ambassaden tatt for butikktyveri i en eksklusiv forretning i Oslo, sier en kilde.

Selv om den forholdsvis unge diplomathustruen, som var gift med en betydelig eldre diplomat, også hadde diplomatstatus, og uansett ikke ville blitt bøtelagt, skal de norske agentene reagert umiddelbart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer