Reddet diplomatfrue fra arresten

Kona til ambassadetoppen stjal et par jeans og ble tatt for butikktyveri. Det fikset de hemmelige norske agentene, ifølge Dagbladets kilder.

FLYTTET UT DA TV2 BLE FOR NÆRGÅENDE: Overvåking av området rundt den amerikanske ambassaden i Oslo ble gjort av den såkalte SDU-enheten i bygningen det står Scandic på. Her jobbet norske ekspolitimenn på oppdrag fra Den amerikanske ambassade (i forgrunnen). Lokalet skulle holdes hemmelig og agentenes tilknytning til ambassaden prøvde man å skjule så godt man kunne. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FLYTTET UT DA TV2 BLE FOR NÆRGÅENDE: Overvåking av området rundt den amerikanske ambassaden i Oslo ble gjort av den såkalte SDU-enheten i bygningen det står Scandic på. Her jobbet norske ekspolitimenn på oppdrag fra Den amerikanske ambassade (i forgrunnen). Lokalet skulle holdes hemmelig og agentenes tilknytning til ambassaden prøvde man å skjule så godt man kunne. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Rundt klokka 12.45 i dag informerer Knut Storberget Stortinget om saken, følg det live hos oss.

Leif Karsten Hansen om det indre livet i SDU

Ekspolitimennene som jobbet for Den amerikanske ambassaden ble brukt til mer enn «kjedelig» sikkerhetsarbeid. Da kona til toppdiplomaten ble tatt med to par jeans, tok en av de hemmlige agentene grep slik at saken aldri ble registrert hos politiet.

Dagbladet har møtt en rekke personer med unikt kjennskap til interne forholdene ved ambassaden i Oslo, og den omstridte sikkerhets- og etterretningsgruppa «Surveillance Detection Unit» (SDU).

SKULLE SIKRE AMBASSADEN: Amerikanerne opprettet SDU-enheten i Oslo i 2001.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SKULLE SIKRE AMBASSADEN: Amerikanerne opprettet SDU-enheten i Oslo i 2001. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Butikktyveriet er bare en av flere saker kilder med kjennskap til interne forhold ved ambassaden forteller de norske ekspolitimennene måtte ordne opp i.

— I 1999 ble kona til en av sjefene ved ambassaden tatt for butikktyveri i en eksklusiv forretning i Oslo, sier en kilde.

Selv om den forholdsvis unge diplomathustruen, som var gift med en betydelig eldre diplomat, også hadde diplomatstatus, og uansett ikke ville blitt bøtelagt, skal de norske agentene reagert umiddelbart.

— En av dem fikk saken til å «forsvinne». Butikktyveriet ble aldri registrert hos politiet. UD fikk aldri vite om det, slik at det aldri ble sendt en note til ambassaden som ville gjort det pinlig for diplomaten. Ambassadøren fikk heller aldri høre om saken.

Storberget redegjør
Ifølge TV2 har de hemmelige norske agentene drevet ulovlig overvåking i Norge på vegne av ambassaden. Dagbladets kilder forteller at ekspolitimenn og tidligere ansatt i militære ikke bare har drevet med sikkerhet, slik ambassaden og de selv har hevdet.

VAR REELL SDU-SJEF: Fra 2001 til 2005 var det colonel Harold G. McKinney som styrte SDU ved Den amerikanske ambassaden.
VAR REELL SDU-SJEF: Fra 2001 til 2005 var det colonel Harold G. McKinney som styrte SDU ved Den amerikanske ambassaden. Vis mer

PST og Oslo politidistrikt har nå utferdiget sine rapporter om hva de visste om SDU-saken. Samtidig har Justisdepartementet gransket saken internt. I dag legger justisminister Knut Storberget fram funnene for Stortinget.

Sentral nordmenn
Tre tidligere norske polititjenestemenn blir utpekt som sentrale i overvåkingsorganisasjonen.

Ivar Follestad, tidligere sjef for Interpol-seksjonen ved Kriminalpolitisentralen, Olaf Johansen, i mange år var antiterrorsjef ved daværende overvåkingspolitiet (POT, nå PST) og Treholt-etterforsker Leif Karsten Hansen som har blitt anklaget for å jukse med det såkalte pengebeviset. Alle tre var svært betrodde ekspolitimenn.

De første åra jobbet nordmennene med intern sikkerhet, før SDU ble opprettet ved USAs Oslo-ambassade i 2001.

Sjefene — Hvordan ble «Surveillance Detection Unit» styrt?

— Fra starten i 2001 og fram til 2005 var det colonel Harold G. McKinney fra US Air Force Intelligence (Luftvåpenets etterretningstjeneste) som var den reelle sjefen. Under seg hadde han Regional Security Officer (RSO) Bruce T. Mills som kom fra Diplomatic Security Service (DSS) og special agent Roy B. Stillman. Security Investigator Ivar Follestad fra US Department of State Diplomatic Security Service rapporterte direkte til Mills.

SIKKERHETSSJEF: Bruce T. Mills var RSO (Regional Security Officer) ved ambassaden. Dette er den øverste offisielle sikkerhetssjefen.
SIKKERHETSSJEF: Bruce T. Mills var RSO (Regional Security Officer) ved ambassaden. Dette er den øverste offisielle sikkerhetssjefen. Vis mer

Ole André Renshusløkken (bakgrunn fra Telemarksbataljonen) er ansatt som Supervisor Mission Security i Bureau of Diplomatic Security og har ansvaret for den ytre sikkerhet rundt ambassaden. Han rapporterte direkte til Follestad.

Ifølge Dagbladets kilder hadde Follestad, Johansen og Hansen opprinnelig ansvaret for å hente inn opplysninger om alle som skulle ansettes ved ambassaden, og informasjon om nordmenn som søkte visum til USA.

— De sjekket diplomater som søkte om visum, mediefolk, studenter og gjesteforelesere ved universiteter og forskjellige skoler, forteller Dagbladets kilder.

— Hvordan sjekker nordmennene opplysningene?

SPECIAL AGENT: Roy B. Stillman var Assistant Regional Security Officer (ARSO), nestkommanderende under Mills.
SPECIAL AGENT: Roy B. Stillman var Assistant Regional Security Officer (ARSO), nestkommanderende under Mills. Vis mer

—Hadde de tid gikk de bare ned til politihuset og fikk tidligere kolleger til å undersøke politiets registre. Hastet det, ringte de og fikk svar.

—Hvordan fikk de ut opplysninger om de militære?

—Jeg vet helt positivt at norske ekspolitimenn fikk utlevert graderte tjenestepapirer om personer som hadde avtjent førstegangstjeneste. Jeg kjenner også til to tilfeller hvor de fikk slike opplysninger fra svenske militære myndigheter.

— Leif Karsten Hansen tilbakeviste på det sterkeste i et intervju med Dagbladet nylig at de har drevet ulovlig overvåking?

DEN NORSKE SJEFEN: Ivar Follestad var den ubestridte SDU-sjefen fra norsk side. Han rapporterte til Mills.
DEN NORSKE SJEFEN: Ivar Follestad var den ubestridte SDU-sjefen fra norsk side. Han rapporterte til Mills. Vis mer

— Det vil alltid være en diskusjon om hva som er lovlig og ulovlig overvåking. Spørsmålet her er vel snarere om ekspolitimenn ulovlig har overvåket norske statsborgere på vegne av en fremmed makt, sier kilden. Og fortsetter:

—Hvorfor hadde gruppa til Follestad møte hver uke med noen av USAs fremste eksperter på elektronisk overvåkning? Hvem er det som tror at de — Central Intelligence Agency (CIA) og National Security Agency (NSA) — opprettet denne gruppa for at en gjeng pensjonister skulle surfe på Internett?

—Hvem betalte?

—Lønnsutgiftene var store og husleia så dyr at den måtte godkjennes av US Department of State i Washington DC.

ANDRESEKRETÆR: Ifølge Dagbladets kilder var Taylor V. Ruggles NSAs (National Security Agency) mann ved ambassaden.
ANDRESEKRETÆR: Ifølge Dagbladets kilder var Taylor V. Ruggles NSAs (National Security Agency) mann ved ambassaden. Vis mer

—Hvilken rolle hadde de norske ekspolitimennene?

—Ivar Follestad var den ubestridte sjefen. Han var eneste ikke-amerikanske statsborger som fast var til stede på de ukentlige «Executive Security Briefings» (ESB). Disse møtene ble avholdt mellom klokka 17.00 og 18.00 hver mandag i det som populært ble kalt «The Tank», et lokale som ligger under vannspeilet midt inne i ambassadebygningen. Når møtet var satt, ble det alltid startet elektronisk støy for å forstyrre mulige radiobølger, mobiltelefoner, mikrofoner eller annet som kunne brukes til å avlytte. Prøv selv å stå rett utenfor USAs ambassade i Henrik Ibsens gate en mandag ettermiddag. Da vil du oppleve at det nesten er umulig å få dekning på mobilen, forteller en kilde med førstehåndskjennskap til sikkerheten ved ambassaden.

— Hvem deltok på disse møtene?

— Fast møtte viseambassadøren (Deputy Chief of Mission) som alltid er en karrierediplomat, USAs etterretningssjef i Norge Harold G. McKinney og RSO-officer Bruce T. Mills og Assistent RSO-officer Roy B. Stillman. Mitt bestemte inntrykk var at Stillman var Mills' sjef, selv om visittkortene tydet på det motsatte. Ivar Follestad var også med. Follestad var for øvrig den eneste nordmannen som var direkte ansatt av US Department of State. De andre var lokalt ansatt.

ANSVARET FOR YTRE SIKKERHET: Ole André Renshusløkken rapporterte direkte til Follestad.
ANSVARET FOR YTRE SIKKERHET: Ole André Renshusløkken rapporterte direkte til Follestad. Vis mer

—Hva med representantene fra National Security Agency?

—Taylor Ruggles som offisielt var 2. sekretær ved ambassaden, var i virkeligheten NSAs mann i Oslo. Ruggles hadde ansvaret for elektronisk etterretning. Han var den som holdt fast i Internett, mobiltelefoner og satellittlinkene.

Ifølge en annen kilde som jobbet som vakt ved ambassaden var møtene mellom SDU og ambassaden svært hemmelige. SDU holdt til i  lokaler utenfor ambassaden for at de aldri skulle kunne knyttes til ambassaden. Til møter i ambassaden ble de derfor smuglet inn:

-  Da kom en av disse hvite ambassadebilene ut og hentet personen fra SDU et eller annet sted i byen for å unngå å knytte ham til SDU-hovedkvarteret. Det var den eneste gangen kjøretøy kunne kjøre inn i ambassaden uten å bli gjennomsøkt av oss - bortsett fra ambassadørbilen. SDU-agenten gjemte seg i bilen, krøket seg sammen, selv om rutene er sota. Vi fikk beskjed om at dørene ikke skulle åpnes bak slik vi pleide å gjøre, bilen kjørte rett i kjelleren. Vanligvis stoppes bilene i sperringene, dørene åpnes og bilen gjennomsøkes for bomber også videre. Dette gjøres også med ambassadebiler, selv om de bare er ute og snur.

SJEF FOR DE BEVÆPNEDE VAKTSTYRKENE: Joseph R. Rizzo, Major, US Marine Corps, skal ifølge våre kilder ha opplevd at et våpen kom på avveie.
SJEF FOR DE BEVÆPNEDE VAKTSTYRKENE: Joseph R. Rizzo, Major, US Marine Corps, skal ifølge våre kilder ha opplevd at et våpen kom på avveie. Vis mer

- Hvorfor ble ikke disse bilene sjekket?

- Fordi det satt SDU-folk i den. Da skulle vi ikke åpne dørene slik at personen kunne bli observert av folk utenfra. Bilen står på dette tidspunktet utenfor bygningen, mellom sperringene for inngangen, sier kilden.

«Helan» og «Halvan»
Dagbladets kilder forteller videre at ansatte på ambassaden hadde det morsomt når Ivar Follestad — som er forholdsvis liten av vekst — kom sammen med Taylor Ruggles som er en storvokst mann.

— Vaktene fra US Marines kalte dem «Laurel & Hardy» («Helan og Halvan» i Norge).

— Var det flere som deltok på møtene?

— Forsvarsattacheen, Navy Captain Allan R. Nadolski. Han er i dag sjef for forsvarets etterretningstjeneste i Central Command i USA. Nadolski er også en av USAs fremste eksperter på innsamling av elektronisk etterretning.

Fredagspils
Hver fredag inviterer sjefen for US Marines i Oslo utplukkede personer til fredagspils i ambassaden.

—Bare de som er klarert og invitert er velkomne. Dagbladet kjenner identiteten til en rekke polititjenestemenn, ansatte i UD og andre som har blitt invitert til fredagspilsene på ambassaden.

I enkelte miljøer var det sett på som nærmest ære å bli invitert til disse arrangementene. Flere kilder har også forklart overfor Dagbladet at amerikanerne først snakket generelt, men så fort de fikk folk på tomannshånd hadde praten en tendens til å dreie seg om terror og trusler.

—Tidligere leide US Marines en praktvilla i Holmenkollåsen. Det ble fortalt at dette var villaen til en tidligere nazitopp under krigen. I villaen er det et sikkerhets rom og en innendørs skytebane.

- INGEN KOMMENTAR: Tidligere POT-betjent og ansatt ved Den amerikanske ambassaden Leif Karsten Hansen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- INGEN KOMMENTAR: Tidligere POT-betjent og ansatt ved Den amerikanske ambassaden Leif Karsten Hansen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Dagbladets kilder forteller at US Marines-soldatene hadde stående ordre om ikke vekke oppmerksomhet. De topptrente soldatene skulle ligge lavt i terrenget.

—De kjørte fram og tilbake fra villaen til ambassaden i store hvite skuddsikre Ford Explorer. De blå diplomatskiltene var fjernet, slik at de ikke skulle tiltrekke seg unødvendig oppmerksomhet.

— Rykket ut
En annen kilde forteller at han sammen med andre i vaktgruppa ved ambassaden måtte rykke ut for å redde to ansatte fra SDU.

— Vi fikk beskjed fra «Senior Guard» om at to fra SDU var i trøbbel på restaurant Pascal. De hadde fulgt etter noen mistenkelige personer, muslimske menn i 30 - 40 års alderen. Men de avslørte SDU-agentene og fulgt etter dem fordi de ikke likte å bli tatt bilde av. SDU-agentene ringte ambassaden og ba om hjelp. De følte seg trengt opp i et hjørne og kom seg ikke av gårde uten å få mer bråk. Tre vakter ble sendt ut i sivile jakker for å hjelpe. Vi tok med oss batonger og pepperspray. SDU-agentene kunne ikke ringe politiet, for de kunne ikke forklare hvorfor de var i trøbbel.

—Hvorfor fulgte de etter SDU-agentene?

IKKE TILGJENGELIG: Ivar Follestad, en av de sentrale i SDU-enheten, har ikke svart på Dagbladets henvendelser.
IKKE TILGJENGELIG: Ivar Follestad, en av de sentrale i SDU-enheten, har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Vis mer

— To eldre menn som følger etter mistenkelige personer og tar bilder er kanskje ikke så skummelt. De som truet satt i to biler, mens to SDU-agentene i 60-åra hadde tatt dekning inne på Pascal. De satt og ventet på oss, slik at vi kunne passe på at de ikke ble overfalt da de gikk ut. Vi hadde sivile jakker, men blå bukser og metall i beltet. De som truet dro med en gang de så oss. «Senior Guard» tok så kontakt med agentene for å vise at vi var der, og når bilene var forsvunnet kunne SDU-agentene gå fra Pascal.

En annen kilde hevder at norske vakter som var plassert ved ambassadørens residens i Nobels gate har vært bevæpnet med skytevåpen.

—Jeg vet også at et skytevåpen forsvant. Det ble stor ståhei om det. Men om våpenet noen gang ble funnet, vet jeg ikke, sier kilden.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at de som har jobbet med sikkerhet og etterretning i ambassaden, både amerikanerne og de norske hemmelige agentene, har vært nøye med ikke å orientere ambassadøren om virksomheten.

- Vi ønsker ikke å kommentere Dagbladets artikkel nå. Vi ser frem til justisminister Storbergets vitnemål i Stortinget, sier Timothy M. Moore, pressetalsmann ved Den amerikanske ambassaden, til Dagbladet.