Reddet etter 15 timer i bresprekk

LONGYEARBYEN: Den siste av de to mennene som satt fast i en bresprekk på Spitsbergen ble hentet opp etter om lag 15 timer. Han skal ha brudd- og frostskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fikk melding rundt klokken 6 om at helikopteret er på vei inn til Longyearbyen med den skadde. Han skal være nedkjølt og ha bruddskader, men er ved bevissthet, opplyser sysselmann Morten Ruud på Svalbard til NTB.

En annen mann som satt fast i sprekken ble hentet opp av redningsmannskaper ved 2-tiden. Han skal være lettere skadd.

Ulykken skjedde ved 14.30-tiden søndag da et reisefølge på sju personer kjørte med snøscootere over Petermannbreen på østkysten av Spitsbergen. De kom inn i et sprekkområde, og tre av dem falt ned i en bresprekk. En av dem ble hjulpet opp forholdsvis raskt, mens to personer satt fast 10-15 meter nede i sprekken.

Et helikopter med redningsmannskap fra Røde Kors og helsepersonell fra sykehuset landet ved 22.30-tiden på ulykkesstedet.

Sysselmannen på Svalbard har ikke direkte kontakt med redningsmannskapene, men får meldinger som helikopteret sender til tårnet på flyplassen via kortbølge.

Gruppen hadde ikke samband til Longyearbyen, og lederen måtte derfor kjøre tilbake til byen for å varsle om ulykken. Da lederen dro fra reisefølget, hadde de kontakt med personene i bresprekken.

Sysselmannen fikk melding om ulykken klokka 20.30-tiden.

Av gruppen på sju er seks fra fastlandet, mens den sjuende er en lokal guide.

(NTB)