Reddet etter 15 timer i sjøen

I 15 timer var Petter Noreng (34) fra Bærum, skipper på seilbåten «Jægermeister», savnet i havområdene utenfor St. Lucia i Karibia. Så ble han funnet - mye takket være sin fargerike Hawaii-skjorte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var det norske skipet«Hildring» som fant den utmattede skipperen ved 19-tida i går, norsk tid. Da hadde to fly og mellom seks og åtte båter saumfart farvannet i timesvis.

Men Petter ville ikke dø. Han ville fullføre seilasen over Atlanterhavet sammen med mannskapet Karl Kjørstad (25) og Ola Strand Andersen (21) fra Bærum samt Robert Wilson (22) fra Jamaica.

- Han var mest av alt sur fordi han hadde forsinket seilasen, forteller Eirik, som fikk noen få ord med sin bror på en dårlig satellittelefonlinje seint i går kveld.

Løytnant Jose Dias ved US Coast Guards base på Puerto Rico hadde hele tida tro på at de skulle finne nordmannen i live.

- Når vannet holder 25 varmegrader, kan du ligge der i flere døgn hvis du har redningsvest, sier han til Dagbladet.

Truffet av bommen

Det var et klassisk seilbåt-uhell som rammet Petter Noreng. Han ble regelrett truffet av bommen, mistet balansen og falt i sjøen.

«Jægermeister» befant seg da 300 nautiske mil vest av St. Lucia i Karibia. Petter rakk å rope til mannskapet at han hadde falt overbord, men i nattemørket maktet aldri kameratene å finne ham. US Coast Guard ble varslet, og letearbeidet kom raskt i gang.

- Petter hadde både redningsvest og flytejakke på seg, men av en eller annen grunn ikke sikkerhetsline, sier broren.

Fikk ikke delta

Erfarne Petter Noreng krysser med denne turen Atlanterhavet for niende gang.

Noreng og hans mannskap hadde planlagt å ta turen som deltakere i ARC-regattaen. Denne starter i Las Palmas og ender i St. Lucia, like nordvest for Barbados. Men arrangørene ville ikke ha «Jægermeister» på startstreken. De mente den 34 fot lange 11:MOD-seilbåten deres ikke var stabil nok. Noe mannskapet og båteieren, Hans C. Holst, bestrider:

- Det er riktig at denne båten ikke er karakterisert som en havseiler, men den er meget stabil og kan ikke synke. Målet var å tilbakelegge strekningen raskere enn noen har gjort tidligere i en seilbåt på denne størrelsen, forteller Holst.

Rekordforsøket havarerte da skipperen ble slått over bord, 15 døgn etter avreise fra Las Palmas.

Båten er ventet til St. Lucia i morgen - med skipper Petter Noreng ved roret.

Rimi-Hagen

Blant deltakerne i ARC - Atlantic Rally for Cruisers - er dagligvarekongen Stein Erik Hagen. Hans nye Baltic 73, døpt «Canica», er for lengst i mål.

NEKTET: Seilbåten «Jægermeister» ble nektet deltakelse i ARC-regattaen over Atlanterhavet, men tok turen likevel. Uhellet hadde ikke noe med båttypen å gjøre.