Reddet etter 33 timer

Med intravenøs næring gjennom en kanyle i armen lå Sergio Armando Moreno (22) i 33 timer under mange tonn med betong og bygningsmaterialer. I går ble han berget, og svever nå mellom liv og død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er fryktelig rørende, sier brannmann Lisandro Alvarenga, som var med på redningsaksjonen i drabantbyen Santa Tecla utenfor San Salvador. Sergio er sterkt skadet og kjempet i natt for livet. Skader i hjerte og nyre var så store at leger i natt fryktet at Sergio kunne dø.

Siste overlevende?

Sergio Armando Moreno kan være den siste som graves levende fram fra jordmassene som lørdag begravde kanskje mer enn 4000 mennesker i El Salvador. President Francisco Flores har bedt om 3000 kister fra nabolandet Colombia, og redningsmannskaper mener 4000 kan ligge begravd i jordmassene.

Rundt 500 er funnet, og man har begynt å begrave folk i massegraver, fordi man er redd epidemier.

Det var en slektning, som visste nøyaktig hva Sergio gjorde da jordmassene kom, som reddet 22-åringen. Han pekte ut stedet han mente Sergio måtte være, og ganske riktig, med naboens betongvegg som et skjold over overkroppen ble Sergio funnet. Han kom hjem fire dager før jordskjelvet, etter å ha bodd fire år i Maryland i USA.

Beroliger

President Francisco Flores forsøkte mandag å berolige nervøse salvadoranere med at jordskjelvet lørdag ikke vil utløse vulkanutbrudd eller andre, nye katastrofer.

De mange etterskjelvene gjør redningsarbeidet vanskelig og skremmer befolkningen, som til stadighet må styrte ut av sine hjem og kontorer av frykt for et nytt storskjelv. Over 500 etterskjelv fant sted etter hovedskjelvet lørdag, som målte 7,6 på Richters skala.

Presidenten sa mandag at det ikke vil komme noe nytt storskjelv, og har forsøkt å tone ned ryktene om at skjelvet vil utløse stor vulkansk aktivitet eller tsunamier, de store tidevannsbølgene som noen ganger kan etterfølge et jordskjelv.

- En ny stor hendelse av denne typen kommer ikke til å finne sted. Vi oppfordrer folk til bevare roen og å ha dørene sine åpne, slik at de kan unnslippe bygningsdeler som raser ned, sa presidenten.

Økt hjelp

I det lille sentralamerikanske landet begynte den internasjonale hjelpen å strømme inn etter at den internasjonale flyplassen ble åpnet.

Den norske regjeringen bevilget mandag ytterligere fem millioner kroner, i tillegg til de fem millionene som fra før var gitt.

Hjelpearbeidere fra blant andre Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp er på plass. Disse to organisasjonene har satt i gang en innsamlingsaksjon for jordskjelvofrene på kontonummer 100.

Det er diaréutbrudd noen steder i hovedstaden, og flere barn er omkommet.

Utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik mener å ha rimelig god oversikt over alle nordmenn i området:

- Det er ingen grunn til å tro at nordmenn er kommet til skade.

<B>BEGRAVD:</B> Sergio Armando Moreno hadde naboens betongvegg som skjold over seg etter at han ble tatt av jordmassene lørdag.
<B>BERGET:</B> Etter 33 timer ble Sergio Armando Moreno reddet.