Reddet etter seks timer på skjær

RANDABERG (Dagbladet): Lars Orrestad (37) kan takke en god, gammel redningsvest for at han fortsatt lever. Lørdag kveld tilbrakte han halvannen time i sjøen og over seks timer på et lite skjær i havgapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Var det ikke for denne redningsvesten, hadde jeg aldri vært her nå. Da hadde jeg ligget på havets bunn, sier Orrestad med overbevisning.

Lørdag klokka 17.00 putret han ut fra båthavna i Goavika i en 16 fots plastbåt. Men etter kort tid stoppet motoren, og mekanikeren så at han ikke ville få liv i den igjen. Det var heller ikke mulig å hindre at bølgene slo inn over akterenden og sakte, men sikkert, fylte båten med vann.

Mens bølgene slo over hodet hans og sterke havstrømmer dro den hjelpeløse kroppen med seg, kjempet Lars Orrestad for livet. Til slutt klarte han å kare seg opp på et skjær, hvor han nesten frøs i hjel før han ble reddet.

Han sitter igjen med støle ledd og en sår hals. Men forliset kunne endt så mye verre for den 37 år gamle mekanikeren fra Randaberg.

Fikk hetta

- Først ble jeg grepet av panikk, men så tok jeg meg sammen og tenkte rasjonelt. Jeg knappet igjen regnjakka og buksa. Nå går båten under, tenkte jeg, og hoppet uti.

Bølgetoppene slo over ham hele tida, og det var nytteløst å prøve å svømme mot strømmen. Lars lå mest mulig stille i sjøen og lot seg drive med. Da han drev forbi Egerholmen, gjorde han et nytteløst forsøk på å trosse strømmen for å komme seg i land. Der og da trodde Orrestad at hans tid var ute.

- Jeg tenkte: «Det var det.» Jeg fikk hetta, og det gikk mange tanker gjennom hodet mitt.

Men da et nytt skjær dukket opp, klarte han å kjempe seg bort til det sleipe svaberget.

- Hver gang jeg prøvde å få tak, dro sjøen meg ut igjen. Da jeg endelig kom meg på land, var det bare å sitte på knærne og kaste opp saltvann i noen minutter. Så la jeg meg i den eneste sprekken som fantes på skjæret, slik at jeg fikk ly for vinden. Det var så kaldt at jeg ikke klarte å holde hendene i ro. Og jeg visste at hvis vinden økte, ville jeg bli spylt av det lille skjæret.

Nedkjølt

Fortsatt var det flere timer igjen til han ville bli savnet. Det var mørkt og kaldt. Klokka 02.10, etter seks- sju timer på skjæret, så han helikopteret. Da var 37-åringen så nedkjølt at han var begynt å få den livsfarlige varmefølelsen i kroppen.

Orrestad berømmer redningstjenesten og minner folk på hvor viktig det er å ha på seg redningsvest. Selv angrer han på at han ikke hadde lysbluss og VHF-sender med seg i båten.

- Er du redd for å dra ut igjen?

- Nei, jeg har vært i båt siden jeg var liten gutt og skal ut igjen en av dagene. Men redningsvesten bytter jeg ut. Den har gjort sitt.

VIKTIG VEST: Lars Orrestad fikk erfare hvor viktig redningsvesten var, da han kjempet mot bølene i halvannen time lørdag kveld.