Reddet etter tre måneder på sjøen

Besetningen på det amerikanske militærflyet gjorde store øyne da de så en ødelagt seilbåt langt ute på havet. I hvert fall da de la merke til en utsultet mann på dekk som prøvde å grille en måke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

62 år gamle Richard Van Pham skulle ut på en 40 kilometer lang seiltur fra Long Beach til Santa Catalina. Det ble en tur han ikke kommer til å glemme med det første. Fire mil fra land havnet seilbåten hans, «Sea Breeze», midt i en kraftig storm. Masta brakk, motoren kollapset og radioen gikk i stykker.

Seilbåten drev rundt i tre og en halv måned før den til slutt ble sett av et militærfly som jaktet på narkosmuglere. Da var båten 443 kilometer sørvest for Costa Rica.

I løpet av den over hundre dager lange ferden, hadde han bare sett ett annet skip. Det var altfor langt unna til at han klarte å få kontakt.

Hjemmelaget grill

Kommandant Gary Parriott sier til CNN at besetningen så at den 24 fot lange seilbåten hadde fått kraftig medfart, og at de ble helt satt ut da de ble klar over mannen som befant seg på dekk. De gapende fjesene ble ikke akkurat mindre da besetningen på flyet ble klar over at mannen var i ferd med å tilberede en måke på en hjemmelaget grill.

- Dette er en utrolig historie om overlevelsesinstinkt. Han er en gammel hardhaus, jeg tror ikke jeg ville klart meg like godt som ham, sier Parriott.

Militærflyet varslet den amerikanske fregatten «McClusky», som plukket opp Van Pham. Han var i god form, og hadde overlevd ved å fange fisk, måker, skilpadder og regnvann.

Han fanget skilpaddene ved å slå dem med et balltre når de nærmet seg båten. Så spiste han noe av kjøttet, mens han brukte resten som agn for å fange måker.

Tok farvel

Seilbåten var så ødelagt at den ikke kunne repareres. Van Pham ga sitt samtykke til at den kunne brennes og senkes.

- Han vinket farvel til seilbåten sin, sier marinegast Joseph Slaight til nyhetsbyrået AP.

- Han var lei seg, og sa han kom til å savne den.

62-åringen ble tatt med til representanter for det amerikanske utenriksdepartementet i Guatemala. Soldatene på fregatten samlet inn 6000 kroner til flybilletten. I går kom Van Pham tilbake til Los Angeles.

Båten var det eneste hjemmet hans. Van Pham blir midlertidig tatt hånd om av den veldedige organisasjonen «Travelers Aid».

PÅ TUR: Richard Van Pham (t.h) ble funnet etter å ha drevet på sjøen i tre og en halv måned.
REDDET: 62-åringen overlevde ved å spise fisk, måker og skilpadder.