Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reddet etter tre timer i ishavet

- Takk «Ramsøysund»! ropte Kjell Håvard Randmo (28) da han forsto at han var reddet etter å ha ligget over tre timer i ishavet. Verken han eller kameraten Frank Klinge (34) ga opp håpet, etter at de klokka 18.38 ble tvunget til å forlate sin egen båt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannskapet på fiskefartøyet «Ramsøysund» forsto at alt sto bra til med de to, da både Randmo og Klinge brølte: - Vi er i god form, før mannskapet fikk dratt dem i sikkerhet.

- Det var en fantastisk opplevelse. Når du tror du leter etter lik og finner to levende unge menn i fin form, er det bare helt utrolig, forteller styrmannen på «Ramsøysund», Jack Andersen.
Han forteller at de to så redningshelikopteret mange ganger, og derfor visste at de ble lett etter.

- Men det er klart det var tungt for dem hver gang helikopteret fløy forbi uten å se dem. Akkurat da vi fant dem, klarnet det såpass opp at vi oppdaget refleksene på overlevingsdraktene, forteller Andersen.

Fikk beskjed

Familiene til de to, som kommer fra Smøla og Valdersund i Sør-Trøndelag, ble underrettet av de overlevende selv fra båten kort tid etter at de var reddet. Familiene visste ikke at det var deres nære som hadde forlist utenfor Hammerfest.

Moren til den ene var engstelig etter å ha lest en melding på tekst-tv om forlis. Hun slapp å bekymre seg lenge.

- De fikk nye klær, kakao og brødskiver. Med servelat og leverpostei. Det syntes de var kjempegodt, forteller skipperen på «Ramsøysund», Arve Guttelvik.

Klokka 18.38 tikket en melding inn til ei ferje i nærheten: «Vi går fra borde...», og Hovedredningssentralen i Nord-Norge startet søket. Det var overlevingsdraktene som gjorde at de to tålte påkjenningene etter å ha drevet fire nautiske mil etter forliset. Fiskefartøyet «Ramsøysund» plukket de to opp klokka 22.04 i går kveld.

Storm

- Begge har vært gjennom en utrolig påkjenning. Det er surt ute nå, liten storm og 10 til 12 minusgrader. At det i tillegg har vært en voldsom frostrøyk i området, har nok ikke gjort det varmere for dem, sier politioverkonstabel Rune Huse ved Hammerfest politistasjon.

De to ankom Hammerfest ved 24-tida i natt.

Båten fikk problemer med ising, og de to måtte gå fra borde etter at en stor bølge hadde ført til at båten krenget og tok inn vann. De to overlevende var de eneste om bord og er etter forholdene i god fysisk form.

FROSNE:</B> Kjell Håvard Randmo (28) og Frank Klinge (34) ankom Hammerfest ved 24-tida i natt. De ble berget av fiskebåten Ramsøysund etter å ha drevet 4 nautiske mil i havet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling