Norsk barnevern og menneskerettighetene

Reddet fra å miste datteren

Barnemor jubler over en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett som slår fast at tvangsadopsjon av hennes datter til fosterforeldre ikke vil være riktig.

MISTER IKKE DATTEREN: Høyesteretts storkammerbehandling av barnevernssaker i februar var siste sjanse for å unngå at datteren ble tvangsadoptert for denne mora og faren. Nå er adopsjonsplanene endelig avblåst. Foto: Lars Eivind Bones
MISTER IKKE DATTEREN: Høyesteretts storkammerbehandling av barnevernssaker i februar var siste sjanse for å unngå at datteren ble tvangsadoptert for denne mora og faren. Nå er adopsjonsplanene endelig avblåst. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er en helt fantastisk følelse at tvangsadopsjonen ikke lenger henger over meg. Jeg har nesten ikke ord. Det føles som en stein som løsner fra brystet mitt, sier barnemora til Dagbladet.

Etter at Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) har sagt sitt i en rekke fellende barnevernsdommer mot Norge, var den betente tvangsadopsjonssaken én av tre barnevernssaker Høyesterett i storkammer behandlet i februar i år.

Høyesterett satte storkammer med elleve dommere for å stake ut ny barnevernskurs og bringe norsk praksis i henhold til rettspraksis i Strasbourg.

Et nei fra Høyesterett kunne bety at foreldreparet, som ikke lenger er et par, aldri skulle få se sin tre år gamle datter igjen. Nå har foreldrene vunnet fram, skrev Dagbladet 27. mars i år, etter at Høyesterett, med sterke føringer, sendte saken tilbake til lagmannsretten for ny vurdering.

Svakheter

14. februar skrev Dagbladet om foreldreparets skjebnedrama.

- De vil adoptere bort datteren min, til tross for at jeg har omsorgen for andre barn. Det blir helt feil. Hun har søsken som også savner henne, uttalte barnemora til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer