Reddet fra giftsprøyta i siste liten fordi FBI kan ha gjort grove bevisfeil

Willie Jerome Manning (44) skulle blitt henrettet 7. mai. Nå granskes 27 dødsdommer hvor bevisene kan ha vært gale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har gjennomgått en rekke eldre kriminalsaker og funnet ut at rettsmedisinske eksperter fra FBI på feilaktig grunnlag kan ha knyttet den dømte til forbrytelsen i 27 saker hvor den tiltalte ble dømt til døden, skriver Washington Post.

Dette førte til at den planlagte henrettelsen av Willie Jerome Manning (44) 7. mai ble stanset få dager før han skulle ha fått giftsprøyta. Manning ble dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i drap på to Mississippi State University-studenter i 1992.

Justisdepartementet har nå erkjent at det rettsmedisinske bevismaterialet FBI presenterte i saken mot Manning ikke holder vann, og myndighetene vil nå gjøre nye analyser av DNA-materialet i saken, skriver Washington Post.

Avisavsløring Den amerikanske avisgiganten skal ha æren for at amerikanske myndigheter nå gjennomgår en lang rekke kriminalsaker på nytt. I fjor avslørte Washington Post at myndighetene i årevis har vært kjent med at FBIs håranalyser kan ha ført til at uskyldige mennesker er blitt dømt.

De 27 dødsstraffsakene som nå er under lupen er blant de første 120 dommene amerikanske myndigheter til nå har identifisert som potesielt problematiske. I alt blir 21700 laboratoriefiler hos FBI nå nærmere undersøkt.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange saker som er forbundet med bevisfeil og hvor mange av disse som har ført til feilaktig domfellelse.

Amerikanske myndigheter tar sikte på å finne svar på dette.

Håranalyser At de 27 dødsdommene kan være knyttet til bevisfeil, kan bli en brannfakkel i den pågående dødsstraffdebatten i USA.

Tvilen som nå er oppstått rundt FBIs rettsmedisinske bevisførsel bunner i en tidligere svært utbredt praksis hvor FBI-eksperter har lagt stor vekt på «treff» etter mikroanalyser av hår funnet på åsteder.

Helt siden 1970-tallet har FBIs laboratorierapporter understreket at hårfunnene ikke kan bli brukt som positiv identifisering av gjerningspersoner. Likevel har mange FBI-agenter stått i vitneboksen og påstått at deres håranalyser nærmest er et vanntett bevis.

Tirsdag ble John Manuel Quintanilla (36) den 501. fangen som er henrettet siden Texas gjeninnførte dødsstraff i 1982. Ingen annen amerikansk stat henretter fler av sine fanger enn Texas.

Beordrer laboratorier Nå har den rettsmedisinske kommisjonen i Texas beordret alle laboratorier i staten til å finne fram samtlige saker hvor FBIs håranalyser er blitt lagt til grunn.

FBI hevder at de også har planer om å granske saker hvor tiltalte ble dømt til døden og henrettelsen allerede har funnet sted.

- Når det foreligger et problem, må man erkjenne det og prøve å finne en måte å løse det på, slik at man kan gå videre og sikre at det ikke skjer igjen, sier FBI-topp Andrew Weissman.