Reddet fra irakisk fangenskap

Jessica Lynch (19) lå skadd på et irakisk sykehus i Nasiriyah. I natt ble hun hentet ut av amerikanske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les i Magasinet: Jessica savnet i Irak - Koalisjonsstyrker har gjennomført en vellykket redningsoperasjon av en amerikansk krigsfange som ble holdt fanget i Irak, sa brigaderen Vincent Brooks ved sentralkommandoen i Qatar natt til onsdag.

  - Soldaten har blitt fraktet til et område som er under koalisjonens kontroll, la han til.

  Brooks ville ikke gi flere detaljer, men andre militære kilder identifiserer soldaten som Jessica Lynch (19) fra Palestine i West Virginia. Lynch fikk behandling på et lokalt sykehus i Nasiriyah da de amerikanske troppene rykket inn i byen.

  Skuddskader


  Kildene sier at Lynch befant seg på et sykehus i byen Nasiriya inntil de amerikanske spesialstyrkene hentet hentet henne ut rundt midnatt lokal tid. Det skal stå bra til med soldaten, men CNN melder at hun på et eller annet tidspunkt i Irak har blitt påført flere skuddsår.

  Lynch var en av 15 soldater USA regnet som enten savnet, i krigsfangenskap eller drept etter at en gruppe soldater kjørte feil og ble angrepet av irakiske stridsvogner og soldater nær Nasiriya i et slag utenfor byen 23. mars.

  Fem av de amerikanske soldatene ble vist fram på irakisk fjernsyn, i tillegg til likene av åtte menn. Bildene skapte sterke reaksjoner i USA, og forsvarsminister Donald Rumsfeld anklaget irakerne for å ha brutt Genevekonvensjonen.

  Dristig operasjon


  Sykehuset Lynch var innlagt på beskrives av amerikanske militære som en base for paramilitære fra Saddams Fedayeenstyrker. I ly av nattemørket skal amerikanerne ha slått ut strømmen i Nasiriyah og rykket inn med stridsvogner og elitestyrker. Kamphelikoptere skal ha satt i gang angrep i en annen del av byen som en avledningsmanøver.

  I løpet av kort tid skal de amerikanske elitestyrkene ha klart å ta seg inn på sykehuset og tatt med seg Lynch i sikkerhet.

  Det er ikke oppgitt noen opplysninger om skadde eller drepte i kampene. Det finnes heller ingen informasjon om hvordan amerikanerne fikk kjennskap til at Lynch lå på sykehuset, men CNN mener Lynch ble funnet mens styrkene var på jakt etter Saddam HUsseins fetter, kjent som «kjemiske Ali».

  Andre krigsfanger


  Militære embetsmenn ville natt til onsdag ikke si noe om skjebnen til andre amerikanske krigsfanger. CNN meldte imidlertid at spesialstyrkene som reddet Lynch også brakte med seg elleve lik, som trolig var amerikanske soldater.

  Jim Wilkinson, som er talsmann for USAs øverstkommanderende general Tommy Franks, sier at han ikke kan oppgi operasjonelle detaljer når det gjelder andre krigsfanger.

  - Men vi har mye mer arbeid å gjøre. Vi har mange flere krigsfanger som vi fremdeles er bekymret for, sier Wilkinson.

  En talsmann for Det hvite hus sier at presidenten ble briefet om redningsoperasjonen av forsvarsminister Donald Rumsfeld.

  - Det er flott, skal ha vært George W. Bush sin umiddelbare reaksjon på nyheten.

  Lynch slektninger sier at de har fått beskjed om at det står bra til med henne og skal ifølge CNN allerede ha snakket med henne på telefon.

  Familien mistet aldri troen


  I Palestine er gleden over redningsaksjonen overstrømmende. Skolen Lynch gikk ut fra i fjor har dekket store områder med gule bånd. Hele byen har tatt veien innom Lynch-familiens hus med lykkeønskninger.

  - Hun har nok sunt bondevett til å vite når hun skal ligge lavt, sa faren til Jessica, Greg Lynch, da hun fortsatt var savnet. Familien var aldri redd for at Jessica var drept, skriver Washington Post.

  Greg trøstet seg selv og de yngre familiemedlemmene med at hun helt sikkert lekte gjemsel i den irakiske ørkenen.

  - Dere vet hvor god hun er til å leke gjemsel, sa han.

  Jessica Lynchs familie kommer fra et område hvor støtten til de militære er enorm. Høy arbeidsledighet og små muligheter til høyere utdannelse gjør det amerikanske forsvaret til en solid framtidsmulighet for de fleste.

  Da Jessica vervet seg til forsvaret for to år siden var hele familien enige om at tilbudet var det eneste reelle framtidshåpet. Jessicas to år yngre søster vervet seg samtidig, og skal innrulleres i desember.

  Etter nattas spektakulære redningsaksjon er ikke støtten blitt mindre, verken i Palestine eller USA forøvrig. Redningsaksjonen blir en gedigen PR-bonus for de amerikanske styrkene.

  - Amerika lar ikke helter bli igjen i felten, og det er flere helter igjen å hente, sa en talsmann for sentralkommandoen i Qatar, Jim Wilkinson, til CNN.

  For familien Lynch var det svaret på deres bønner.

HENTET UT AV FANGENSKAPET: Jessica Lynch var en av åtte savnede amerikanske soldater i Irak. Nå er hun i sikkerhet.