Reddet fra isødet - Feirer i kveld

De russiske polforskerne jublet av glede da de landet på Svalbard. Så dro de for å feire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):De russiske pol-forskerne jublet av glede da de steg ut av redningshelikopteret som hentet dem ut av isødet ved Nordpolen.

De ble godt mottatt av Longyerbyens befolkning, som hadde møtt opp i et stort antall for å hilse dem velkommen, og se redningshelikopteret som er et av verdens aller største. Det enorme MI-26 helikopteret fløy nesten 1600 kilometer på smekkfulle drivstofftanker for å nå fram og tilbake under redningsdåden.

Et mindre helikopter fulgte ferden, og skal også ha landet på isflaket der forskerne var strandet.

Forskerne var i god form da de ankom Svalbard klokken 16.25.

- Stemningen var høy, med mye kyssing og klemming. Alle kom fra det uten skader, og operasjonen må regnes som 100 prosent vellykket - og det var en opersasjon som må regnes å være vanskelig med tanke på hvor langt unna forskerne var, sier lufthavnsjef Ole Rambech til Dagbladet.no

- Vi hadde problemer med litt for lite drivstoff, som vi trengte til oppvarming og til å lage mat, sa polforskernes leder Vladimir Kosjelev til NRK

Etter at forskerne var kommet trygt ned på fast grunn i Longyearbyen dro de rett ut for å feire. I morgen tidlig fraktes de videre med fly til Russland

Redningsaksjonen ble svært vellykket, til tross for at været ikke var optimalt, og at helikopteret måtte operere på grensen av sin maksimale rekkevidde.

90 prosent av forskningsstasjonen forsvant i havet da et isfjell presset seg gjennom ismassen der ekspedisjonen var onsdag. Et redningsteam med et kraftig helikopter av typen MI-26, og et fly av typen An-72 kom til Longyearbyen fra Arkhangelsk i går kveld.

Alle de 12 er ved godt mot, forsikrer ekspedisjonsleder Vladimir Koshelyev.

Men til tross for forsikringene var situasjonen dramatisk.

TV-stasjonen Vesti rapporterte i går kveld at forskerne fisket i vannet etter personlige eiendeler der isfjellet ødela drivisen de fløt på.

Nestsjefen for redningsarbeidet, Igor Pavrenok, sa at det vanskeligste blir å lokalisere isflaket der forskerne er.

Gunstig vær

Værforholdene var ikke optimale for redningsaksjonen, som startet i dag tidlig.

Menneskene ble små da naturen demonstrerte sine krefter mot forskningsekspedisjonen, som har seilt på drivisen rundt Nordpolen siden april i fjor.

- Plutselig kom et stort isfjell til syne. Det vokste og vokste. Først var det tre meter høyt, så fem, og til slutt ti. Et slikt syn har aldri tidligere vært observert på en arktisk forskningsekspedisjon, sier Koshelyev til russiske medier.

To av husene til forskningsekspedisjonen forsvant i isen. Forskerne holdt til i ett hus, fram til de ble plukket opp ved 13-tida i dag.

Viktig forskning

Isfjellet som ødela grunnen forskningsekspedisjonen var på, dukket opp onsdag. Ekspedisjonen har siden i april i fjor seilt 275 mil på drivisen som omgir Nordpolen.

Hensikten med ekspedisjonen er å undersøke omfanget av global oppvarming. Forskningsmessig er russerne en meget viktig bidragsyter til denne forskningen fordi grundige målinger, grundigere enn i noe annet forskningsmiljø, ble gjort i sovjettida.

Ekspedisjonen er den første siden Sovjetunionens undergang i 1992.

STORT: Ved 13-tida i dag kom det digre MI-26 helikopteret fram til forskerne, som var strandet på et isflak. 16.25 landet det i Longyearbyen med 12 glade forskere i god form.
FULL TANK: For å klare flyturen på omlag 1600 kilometer, måtte tanker og resevetanker fylles til randen på det enorme MI-26 helikopteret.
REDDET UT: De 12 russiske polforskerne er reddet og trygt fraktet til Longyearbyen.
STRANDET: Forskerne var strandet på et isflak i pol-isen, etter at basen deres forsvanti dypet.
TRYGG: Lettet kunne russiske bakkemannskaper ta i mot redningshelikopterne da de kom tilbake til Longyearbyen etter utført oppdrag.